Waarom jij moet beginnen aan yoga!

Geplaatst op 27 september 2019 | Door Peter Rigtering

Meer dan 90 % van de mensen die yoga beoefenen doen dit omdat ze graag meer lichaamsbeweging willen, een betere gezondheid willen of beter kunnen omgaan met. De meest belangrijke of echte reden waarom mensen aan yoga doen zal veranderen zodra men yoga gaat beoefenen.

Uit een studie is gebleken dat meer dan 65% van de studenten en 85% van de yogadocenten hun mening waarom ze aan yoga doen veranderen. De meeste studenten en docenten veranderen hun reden naar spiritualiteit, zelfrealisatie of het gevoel willen hebben dat ze hun potentieel vervullen. Het beoefenen van yoga heeft veel meer te bieden dan alleen maar het uitvoeren van asana’s. Er is zelfreflectie, het beoefenen van vriendelijkheid en compassie (mededogen), en er is een voortdurende groei en bewustzijn van jezelf en ten opzichte van anderen.

Is Yoga ook echt gezond?

Als je yoga beoefend is de verwachting van een betere gezondheid zeer realistisch. Je kan met yoga je flexibiliteit en mobiliteit vergroten. Je krijgt een betere balans maar het helpt je ook om je cholesterol te verlagen. Een recente publicatie in het European Journal of Preventive Caldiology heeft aangetoond dat yoga het risico op hart- en vaatziekten evenzeer vermindert als conventionele oefeningen. Gemiddeld verloren de yoga-deelnemers vijf pond, verlaagden ze hun bloeddruk en hun cholesterolgehalte.  Er is de laatste tijd een enorm groeiende hoeveelheid onderzoek naar hoe yoga de gezondheidsproblemen verbetert, waaronder chronische pijn, vermoeidheid, obesitas, astma, prikkelbare darmsyndroom, gewichtsverlies en nog veel meer.

Yoga is meer!

Maar de waarheid is dat het bij de beoefening van yoga niet alleen gaat over het veranderen van de geest, het verbeteren van onze fysieke gezondheid, het beter uitvoeren van de yogahoudingen, of zelfs over het verkrijgen van meer vreugde of geluk. Als dat zo was, zou het net als één of andere spinning class of gewichtstraining in de sportschool zijn. Yoga is gericht op de transcendentie (overstijgen) van al die dingen. In een samenleving waarin we ons constant haasten. Elke dag ons best doen om onze gezondheid, onze conditie of onze emoties te verbeteren. Waar we elke dag bezig zijn met het plannen van onze toekomst. Juist daar opent yoga de mogelijkheid om ons te verbinden met wat we al hebben - wie we al zijn.

Waarom moet je dus aan yoga doen?

Het antwoord kan complex en persoonlijk zijn, maar het kan ook eenvoudig en universeel zijn: omdat je aanwezig wilt zijn. Omdat je niet alleen op de yoga mat aanwezig wilt zijn, maar ook voor jezelf en de mensen, de gemeenschap om je heen.

Bron: Publicatie Psychologytoday.com “Why does anyone do yoga anyway” door Marlynn Wei, MD, Harvard and Yale-trained psychiatrist

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard