Waarom Ashtanga Yoga

Geplaatst op 17 oktober 2019 | Door Peter Rigtering

De yogastijlen zoals Hatha yoga, Kundalini yoga of Bikram yoga zijn vrij populair onder de yogaliefhebbers over de hele wereld. Ashtanga yoga wordt over het algemeen vaak ontweken omdat mensen het als een zeer intensieve vorm  van yoga beoefening ervaren. In werkelijkheid is het een levenstransformerende kunstvorm met zijn wortels in de traditionele Vedische Wijsheid. Ashtanga betekent ‘acht ledematen’ in het Sanskriet, en verwijst naar de acht stappen van het achtvoudige pad van Pantanjali. Deze acht stappen heeft Pantanjali beschreven in de Yoga Sutra’s en vormen de basis van de Ashtanga Yoga.  Een echte Ashtanga yogi verschijnt zes dagen per week op de mat, rustend op zaterdag en zich onthouden van de beoefening op de dagen dat de nieuwe maan en de volle maan in de loop van de maand valt. Een Ashtangi geniet mystieke voordelen die zich uitstrekken tot fysiek, mentaal en spiritueel welzijn.

Hieronder 10 redenen waarom Ashtanga yoga goed is voor jou

 1. Verbetert de flexibiliteit: Zoals bij de meeste vormen van yoga, werkt Ashtanga yoga aan het verbeteren van de flexibiliteit. Hoewel het belangrijk is om te luisteren naar de behoeften van het lichaam en deze grenzen vooral niet te overschrijden. Binnen enkele weken na de start van Ashtanga Yoga beoefening ga je al merken dat je lichaam flexibeler begint te worden.

 2. Kracht opbouwen: De beoefenen van de primaire serie omvat vinyasa's die bij elke houding worden uitgevoerd. Bij veel Ashtanga bewegingen gaat het om het vasthouden van je eigen lichaamsgewicht of het in evenwicht houden van het lichaam op slechts één hand of been. Hiermee bouw je kracht op in de diverse spiergroepen wat is zijn geheel bijdraagt aan het verhogen van je totale lichaamskracht.

 3. Therapeutisch voor rugpijn: Veel mensen klagen over de ondraaglijke rugpijnen die zelfs gewoon lopen tot een ware nachtmerrie kunnen maken. Hoe pijnlijk zal het dan zijn als je yoga oefening probeert ui te voeren? Maar dagelijkse praktijk blijkt juist anders te zijn. Het beoefenen blijkt juist therapeutisch te zijn voor rugpijn. Door de beoefening van Ashtanga Yoga worden de onderbuik spieren van de buikspieren in balans gebracht met behulp van het spier en skeletstelsel en zullen de rugpijnen effectief verminderen.

 4. Verminderen van stress: Bewust ademhalen is de belangrijkste focus van Ashtanga yoga. Met een constante focus op de ademhaling ben je in staat om de reeds lang bestaande ademhalingspatronen en de daarmee samenhangende gedragspatronen te herkennen. Het diepere bewustzijn van de adem stelt je in staat om ongewenste gedragspatronen te veranderen. Dit zal resulteren is een meer ontspannen en stressvrij gevoel.

 5. Maakt je gelukkig: De Ashtanga yogi’s praten altijd over hoe regelmatige beoefening van Ashtanga Yoga het lichaam verlost van zeurende pijnen, de geest zuivert van voortdurende zorgen en emotionele stabiliteit biedt. Het is alsof je elke dag een ontspannende massage krijgt die je gelukkig maakt.

 6. Overstijgt Ego: Sommige mensen denken dat het elke dag doen van dezelfde houding in dezelfde volgorde gaat vervelen en dat je hierdoor de interesse gaat verliezen. Maar de uitvoering van dezelfde houdingen van dag tot dag stelt je juist in staat om een goede band op te bouwen met elke beweging. Je gaat echter al snel merken dat elk aspect van de oefening de blokkades, de adem, de houdingen een soort van meditatie begint te worden. Hoe meer je in de meditatiebeoefening woont, hoe meer je je je ego loslaat.

 7. Vermindert het lichaamsvet: Regelmatige beoefening van Ashtanga yoga zal je helpen om veel vet te verbranden op je buik en armen. De Ashtanga yogalessen bevorderen het geest-lichaam bewustzijn dat gewichtsverlies bevordert. Dit stelt je in staat om bewuster te eten en te stoppen wanneer je genoeg te eten hebt gehad.

 8. Verbetert je uithoudingsvermogen: Door het beoefenen van Astanga Yoga zul je regelmatig zweten. Door constante beoefening van Vinyasas (overgangen) tussen elke houding blijft de hartslag hoog gedurende de hele beoefening, wat niet alleen helpt bij het verhogen van de kracht en flexibiliteit, maar ook je uithoudingsvermogen zal verbeteren.

 9. Verbetert je focus en creativiteit: Wanneer je volledig ontspannen bent en in je hoofd vrij bent van stress en onrust kun je ten volle genieten van het huidige moment. Dit is de staat waarin je je meest creatieve kant zal ervaren. Als je hoofd(geest) vrij is ben je beter in staat om je te focussen op belangrijke zaken.

 10. Een blauwdruk van welzijn: Een dagelijkse Ashtanga sessie raakt diep geworteld in ons systeem, waardoor we als we een dag oefening missen, ons lichaam en onze geest het verschil direct zullen voelen. Om een gezond leven te kunnen leiden, is het belangrijk om te leven vanuit jouw authentieke zelf. Een dagelijkse Ashtanga sessie verbindt je met je ware zelf en leidt je naar welzijn.
  Als je een reis wilt beginnen waar je een ontspannen, gelukkig en gezond leven kunt leiden, dan zou het beoefenen van Ashtanga yoga je ware roeping kunnen zijn.

Welke yogamatten zijn geschikt voor Ashtanga yoga?

Ashtanga is een actieve en dynamische vorm van yoga. Bij deze yogastijl is behoud van grip en stabiliteit erg belangrijk. Daarom is het vereist een yoga mat te gebruiken met een zeer goede dry en wet grip. Dit zijn 3 yogamatten die perfect te gebruiken zijn bij Ashtanga:

De matten hebben een optimale grip en zorgen dat je stabiliteit behoud tijdens het uitvoeren van de Ashtanga oefeningen.

Bekijk onze kwalitatieve Ashtanga Yoga-artikelen:

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard