Yoga is Vereniging

Geplaatst op 05 juli 2021 | Door Lianne Beijer

Lianne Beijer van Litha Yoga verteld graag in de blog hieronder hoe Yoga verenigd:

Ik ben opgegroeid met het woord van Jiddu Krishnamurti en andere Indiase Spiritueel Leraren en Oosterse filosofen. Lange tijd kon ik hier weinig mee; ik was er simpelweg nog niet klaar voor om de diepte in te duiken. De diepte in mijzelf. Zo ontstond mijn eigen yoga beoefening ook vanuit fysieke doelstellingen; flexibiliteit, mobiliteit en kracht onderhouden. Toch ben ik via de weg van yoga teruggekomen bij die basis uit mijn jeugd. Ik herlees de geschriften van Krishnamurti, Ramana Maharshi, de filosofen Rumi, Hafiz en Gibran. Waarin ik nu de vereniging kan zien. De vereniging van mijzelf met ‘het al dat is’. De vereniging die – vroeg of laat – via yoga aan het licht komt.

Yoga heeft een onmiskenbaar vermogen om ons lichamelijk welzijn te stimuleren, steeds meer mensen vinden hun weg naar de lokale yogastudio. Maar yoga is in wezen veel meer dan een systeem van lichamelijke training. Het is een collectief van evenwichtig leven. Een pad om jouw eigen individueel potentieel te verwezenlijken; en daarmee uiteindelijk het collectief menselijk potentieel te bereiken. Samen in vereniging met elkaar en met de natuur waarin wij leven.

Yoga geeft je de zekerheid dat je ten allen tijde bij je kern kunt blijven; in stilte en rust kunt verkeren. In welke storm – van emoties – je ook terecht komt.

Het wezenlijke doel van yoga is het integreren van alle lagen van het menselijk leven; aan de omgeving gerelateerde, fysieke, emotionele, mentale en spirituele lagen. In de kern betekent yoga ‘vereniging’ en juist dat is de ‘echte’ magie van yoga. Die vereniging van lichaam, geest en ziel – de vereniging van het ego met ons diepste wezen en de vereniging van het wereldbeeld met het allesomvattende goddelijke.

Wat mij roert aan yoga is dat hoe meer je praktiseert, hoe dieper je binnenin je kern kijkt – je ziel. Dit gaat als vanzelf. Zo zie ik tijdens mijn lessen de meest rationele accountant uiteindelijk diep in zichzelf gekeerd de wonderen van zijn bestaan (her)ontdekken.

Hoe consequenter je mediteert, pranayama oefeningen onderdeel maakt van je dagelijks leven en de asana’s blijft uitoefenen; hoe meer je ook de vereniging ontdekt tussen jou en de ander. Namasté betekent "ik buig naar de godheid in jou" – van mijn kern naar jouw kern en in die kern zit onze vereniging. Onze onlosmakelijke oneindige verbinding. In die kern is al wat is, al dat leeft, gelijk en met elkaar in constante verbinding.

Soms filosofeer ik dat we de wereld nog het beste kunnen ‘helpen’ door allemaal vandaag nog te beginnen met yoga – de reis naar binnen. De reis naar Vereniging. Graag nodig ik je uit om mee te doen aan deze magisch mooie reis naar vervulling; want dat wordt het automatisch – een meer betekenisvol en vervuld leven.

Voel je dit (nog) niet tijdens jouw wekelijkse yogales? Dan geniet je op z’n minst een fantastische wekelijkse workout en veerkrachtig fysiek lijf, en wie weet, over tien jaar; schrijf jij hier een soortgelijk verhaal.

Namasté!

Lianne Beijer

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard