Yogamatten test Liforme vs Ecoyogi PROgrip vs Kurma Geco Lite

Geplaatst op 26 juli 2021 | Door Paula

Mijn naam is Paula en ik ben dagelijks werkzaam in de yoga wereld. Daarnaast geef ik les in verschillende yoga stijlen. Ik sta hierdoor met enige regelmaat op een yogamat, zowel thuis als in een studio. Na veel verschillende matten gebruikt te hebben merk ik dat mijn voorkeur uit gaat naar natuurrubber yogamatten.

De Liforme yoga mat, de Ecoyogi PRO Grip yoga mat en de Kurma Geco Lite yoga mat; drie prachtige matten van natuurrubber met geweldige veerkracht en grip. Zo veel overeenkomsten en toch zo verschillend. Ik heb de drie matten een tijdje gebruikt tijdens mijn yoga beoefeningen, die voornamelijk uit Hatha-, Yin- en Flow yoga bestaan. Deze verschillende stijlen helpen mij een goede vergelijking te kunnen maken. Laten we beginnen met de feiten hieronder op een rijtje te zetten:


Liforme yoga mat:

 • 185 x 68 x 4,2 cm
 • 2,5 kg
 • Natuurrubber met PU toplaag
 • EUR 135,00 inclusief tas

De Liforme yoga mat is het resultaat na vijf jaar van intensieve ontwikkeling om Liforme's doel "de beste yoga mat ter wereld te maken" na te streven. 

De mat biedt een schokdempende werking, maar is alsnog een zeer sterke en uiterst stabiele ondergrond voor al je yoga oefeningen. Liforme heeft een groot aantal materialen uitgeprobeerd en getest voor de specifiek ontworpen toplaag van de Liforme yoga mat. Gebruikers beschreven het als "de mat met veruit de beste grip". Het absorbeert water en droogt snel, waardoor de mat vrijwel direct zijn geweldige grip terugkrijgt, zelfs na de zweterigste lessen. 

Ecoyogi PRO Grip

 • 180 x 65 x 4,5 cm
 • 2,7 kg
 • Natuurrubber met PU toplaag
 • EUR 69,00

Deze prachtige premium mat van Ecoyogi is een yoga mat met een geweldige grip en veerkracht. De mat heeft een mooie gladde oppervlak structuur die zacht aanvoelt met een stevige grip.  Het mooie van deze mat is dat deze ook zijn grip behoudt onder zweterige omstandigheden.

Deze mat is door zijn unieke kwaliteiten niet alleen geschikt voor Hot en Bikram yoga. De mat wordt door diverse yogadocenten aanbevolen voor Vinyasa flow, Iyengar en Ashtanga yoga.

De Ecoyogi PRO Grip Mat is vrij van giftige stoffen en heeft een SGS goedkeuring. Dit maakt deze mat tot een kwalitatieve en milieuvriendelijke yoga mat voor de bewust yogi.

Kurma Geco Lite:

 • 185 x 66 x 0,4 cm
 • 1,9 kg
 • Natuurrubber
 • EUR 64,50

De eerste natuurrubberen yoga mat die 100% gerecycled kan worden. De GECO Lite heeft een geweldige mix van hoge prestaties, veerkracht, comfort en maximale grip voor elk type praktijk. De Kurma Geco Lite yogamat wordt gemaakt in spanje en is OEKO-TEX® gecertificeerd (Productklasse I).

Een lichtgewicht mat die je overal mee naartoe neemt. Geen inbreekperiode en direct maximale grip. De mat is vervaardigd uit hoogwaardige natuurlijke- en synthetische rubber en vrij van nitrosaminen en PAK's (kankerverwerkende stoffen).


De yoga matten vergelijken

Om de matten goed te kunnen vergelijken heb ik  de volgende acht categorieën aangehouden:

Droge grip
Ook wel dry grip genoemd. De Kurma Geco Lite steekt er bovenuit. Deze mat heeft een fantastische droge grip, nog niet eerder zo veel grip ervaren. Je kunt gewoonweg niet wegglijden. De PRO Grip van Ecoyogi en Liforme liggen dicht bij elkaar. Wat ik zo prettig vind aan beide matten is dat de bovenkant van de mat glad en zacht aanvoelt maar wel stevige grip heeft door de PU toplaag. Ik heb de matten naast elkaar gelegd en yoga houdingen op beide matten uitgevoerd. De PRO Grip heeft net iets meer droge grip dan de Liforme in mijn neerwaartse hond.

Natte grip
Bijna iedere yogi kent het wel; zweethanden of klamme voeten bij een intensieve yoga sessie. Ik merk dat de natuurrubber matten van Ecoyogi en Liforme echt uitkomst bieden bij intense yoga sessies. Het vocht wordt snel opgenomen en ik glij niet weg. Ik heb er met een plantenspuit nog wat extra water op gespoten en de mat blijft stroef. Liforme biedt de beste “wet grip”, Ecoyogi volgt op de voet. Bij de Kurma Geco Lite heb ik een yoga handdoek nodig om niet weg te glijden.

Demping
Een goede demping bestaat voor mij uit comfort, veerkracht en stabiliteit. Hierdoor voel ik me gedragen door de mat tijdens een yoga sessie maar verlies ik niet mijn balans in een staande houding zoals de boom. Zowel de Ecoyogi PRO Grip als de mat van Liforme bieden mij een schok dempende werking waar ik naar op zoek ben. De matten voelen zacht aan maar zijn toch stevig. De Geco Lite mat voelt enorm comfortabel aan, ik mis alleen wat veerkracht. Hierdoor verlies ik balans en beoefen ik mijn staande balanshoudingen liever naast dan op de mat.

Prijs / kwaliteit
Investeren in een goede yoga mat vind ik erg belangrijk zodat ik alles uit mijn yoga sessie kan halen en blessures kan voorkomen. Daarnaast is duurzaamheid een prioriteit voor mij. Op nummer één qua prijs / kwaliteit komt voor mij dan ook de Ecoyogi PRO Grip. Deze mat biedt veel ondersteuning, grip, stabiliteit en demping tijdens de verschillende yoga sessies. De mat is van 100% natuurrubber en bij het gehele productieproces worden er geen gifstoffen gebruikt. En dit alles voor een prijs van EUR 69,00. Een premium mat voor deze prijs vind ik elders niet terug. Op nummer twee volgt voor mij de Kurma Geco Lite. Een mat die 100% gerecycled kan worden, veel comfort en een fantastische droge grip heeft voor mijn rustige yogasessies. Dit alles voor een mooie prijs van EUR 64,50.  De mat van Liforme is prachtig, vriendelijk voor de planeet, heeft een mooi design en biedt me veel steun en comfort tijdens al mijn yoga sessies. Toch vind ik de mat behoorlijk aan de prijs voor een bedrag van EUR 135,00 (inclusief tas).

Eco
De Kurma Geco Lite staat voor mij op nummer één en is de eerste natuurrubber mat die 100% gerecycled kan worden. De mat is gemaakt van een samenstelling van 3 verschillende materialen: natuurrubber, gerecycled rubber en een klein deel synthetisch rubber om de duurzaamheid van de mat te verbeteren. Hierdoor is het mogelijk om de mat met een minimale footprint weer te recyclen en her te gebruiken. Daar word ik blij van!
Op twee komt de Ecoyogi PRO Grip. Deze mat heeft een SGS certificaat en is in overeenstemming met de 161 SVHC-lijst van REACH. In het gehele productieproces worden er geen gifstoffen gebruikt. Bovendien mag de Pro Grip mat aan het einde van de levensduur retour worden gezonden om deze te laten recyclen.
Liforme maakt gebruik van natuurlijk gewonnen en milieuvriendelijk natuurrubber. Er is gebruik gemaakt van een revolutionair thermoplastisch proces om de toplaag en de onderlaag samen te voegen zodat ze geen giftige lijm hoeven te gebruiken. De AlignForMe markeringen zijn in de mat gegraveerd in plaats van ze erop te printen met potentieel gevaarlijke inkt. Fijn dat alle drie de merken duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

Reukneutraliteit en allergie
Alle drie de matten zijn gemaakt van natuurrubber en bij het uitpakken is de geur van rubber echt aanwezig. Voor mij was de geur van de Kurma Geco Lite mat het meest intens. Toch verdwijnt deze geur snel, net als bij de andere twee matten. Ik heb de matten over een rek gelegd, buiten onder een grote overkapping en dat hielp al enorm. Deze matten nooit blootstellen aan direct zonlicht!
Nu ik de matten een tijd gebruik ervaar ik nog een lichte geur wanneer ik bijvoorbeeld met mijn voorhoofd op de mat lig in kind houding. Wanneer je gevoelig bent voor een rubbergeur zou ik voor een PVC yogamat gaan. Wanneer je last hebt van een latexallergie is het ook niet verstandig om voor een natuurrubber yogamat te kiezen.

Reinigen
De Liforme mat en de Ecoyogi PRO Grip mat zijn heel makkelijk schoon te maken. Ik maak ze na mijn sessie schoon met een vochtige doek, wacht even totdat de mat droog is en dan rol ik de mat met het logo aan de buitenkant weer op. Als ik een intensieve zweet sessie heb gehad reinig ik de matten intensiever met een sopje waarin een druppeltje ecologisch wasmiddel zit. Ik merk dat de Kurma Geco Lite iets lastiger is om schoon te maken. Doordat de mat zo’n fantastische grip heeft is deze een beetje sticky, waardoor de mat makkelijker stof en vuil aantrekt. Het kost me hierdoor wat meer tijd om deze mat diep te reinigen en te laten opdrogen. Voor alle drie de matten geldt dat vlekken van een crème, lotion of make-up er moeilijk af gaan. Verder merk ik dat je bij een rubberen mat van tevoren echt goed je handen en voeten schoon moet maken.

Reisvriendelijk
De meest reisvriendelijke mat is de Kurma Geco Lite. Ik vind het opvallend hoe licht deze mat is met een afmeting van 185 x 66 cm x 4 mm. Ik zou deze mat absoluut meenemen op reis, mits ik de mat op een schoon oppervlak en binnen kan gebruiken. Ik vind de Liforme mat en de PRO Grip mat te zwaar voor onderweg.

Welke mat komt voor mij het beste uit de test?

Voor mij is dat de PRO Grip van Ecoyogi. Deze mat geeft mij een hele goede grip in de verschillende yogastijlen. Of ik nou een Yin les geef of een intensieve Vinyasa, deze mat voldoet in alle vormen. Daarnaast is de comfort, demping en stabiliteit top. Zo’n hoge kwaliteit tegen een prijs van EUR 69,00 is geweldig. De mat van Liforme is vergelijkbaar met de PRO Grip, maar gezien de prijs / kwaliteit verhouding minder aantrekkelijk voor mij. Tot slot kan ik de Kurma Geco Lite enorm waarderen om de fantastische droge grip en demping en om het feit dat Kurma een mat heeft gelanceerd die 100% recyclebaar is en emissievrij geproduceerd is. Voor mij is de mat tijdens een Vinyasa flow net iets te stroef maar voor mensen die met name de rustige yoga stijlen beoefenen is deze mat geweldig.

Waarop scoort welke mat nou het beste?

 

Ecoyogi PRO Grip

Liforme

Kurma Geco Lite

Droge grip

Natte grip

Demping

Prijs / kwaliteit

Milieu en duurzaamheid

Reukneutraliteit en allergie

Reinigen

Reisvriendelijk

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard