Ontdek welke yogastijl bij jou past!

Geplaatst op 11 juni 2019 | Door Yoga international

Wat houdt welke yogastijl precies in? Welke soort yoga past het best bij jou? In dit artikel geven we jou een overzicht van 4 verschillende stijlen van yoga: Critical alignment yoga, Hot yoga, Yin yoga en Yoga nidra.

Critical alignment yoga – verbeter je postuur

Critical alignment yoga is een yogastijl die zich vooral richt op het verbeteren van een slecht postuur. Het is bedacht door yogadocent Gert van Leeuwen, die het ontwierp om zowel fysieke als geestelijke klachten tegen te gaan.

De yogastijl is gebaseerd op iyengar yoga: critical alignment yoga gebruikt dezelfde asana's,  maar houdt deze langer vast. Critical alignment yoga is echter ook ontwikkeld vanuit de relatie tussen bewegingsspieren, oppervlakkige spieren in ledematen, en houdingsspieren, dieper gelegen spieren rond de wervelkolom. Bewegingsspieren trekken snel strak, terwijl houdingsspieren vaak verslappen. Hierdoor komt er druk op botten te staan en gaan mensen verkeerd staan en lopen. Critical alignment yoga gaat dit tegen door de balans tussen deze twee spiergroepen te herstellen. De hulpmiddelen worden gebruikt ter ondersteuning, waardoor diepe ontspanning kan worden bereikt en de fysieke postuur verbetert.

Hot yoga – versoepel je gewrichten

Hot yoga is een yogastijl die wordt uitgevoerd in hete, vochtige yogaruimtes. Bikram Choudbury vond deze stijl uit in 1974 in Californië. Bikram yoga is daarmee de voorloper van latere hot yogastijlen, en bestaat uit rustige asana's in vloeiende series. Door de hitte is het intensief en versoepel je de gewrichten. Voordat Bikram Choudbury deze yogastijl bedacht, werd yoga op het heetste moment van de dag juist afgeraden. Maar door het juiste gebruik van warmte worden spieren en gewrichten soepeler, waardoor moeilijke yogaposes eenvoudiger worden. Deze yogaposes zijn vaak rustig en gaan soepel in elkaar over. Desondanks is Bikram yoga intensief, door de hoge temperatuur.

Yin yoga – help de doorbloeding van het bindweefsel

Yin yoga is een kalme yogastijl waarbij je houdingen voor langere tijd vasthoudt. Paulie Zink ontwikkelde de stijl in 1970. Het is gebaseerd op Taoïstische gezondheidsleer en hatha yoga. Doordat je de yogahoudingen langer vasthoudt, wordt de doorbloeding van het bindweefsel gestimuleerd.

Yin yoga is gebaseerd op de filosofie achter yin en yang, en heeft als doel om de fysieke en mentale balans tussen deze twee tegenstellingen te herstellen. Paulie Zink baseerde het op zijn kennis van Oost-Aziatische genees- en vechtkunst, die hij combineerde met zijn ervaringen met hatha yoga.
Yin yoga maakt gebruik van zevenentwintig asana's. Deze worden traag uitgevoerd en voor meerdere minuten vastgehouden. Hierdoor zak je dieper in een houding en krijgt je geest tijd om tot rust te komen.

Yoga nidra is een meditatieve yogastijl waarbij je tussen waken en slapen in zweeft. Swami Satyananda Saraswati ontwikkelde de stijl rond 1950. Het wordt beoefend in de yogahouding Savasana en wordt gebruikt om te ontspannen en meer energie op te doen.Swami Satyananda Saraswati vestigde de Bihar School of Yoga in India, waar hij deze yogastijl doceerde.

Yoga nidra – ontspan je geest

Yoga nidra betekent 'slaap van de yogi'. Het is een yogastijl waarbij je niet beweegt, met maar één asana: Savasana, de lijkhouding. In deze yogahouding lig je op een yogamat met je armen langs je lichaam, en luister je naar de yogadocent die je door een meditatie leidt. Tijdens deze meditatie bevind je je tussen waken en slapen in: in deze staat is je geest ontspannen. Je kan er net zoveel (of zelfs meer) van bijkomen als slapen. Na een yoga nidra sessie kan je ervoor kiezen om weer fris verder te gaan met je dag, of ontspannen naar bed te gaan.

Lees meer over de verschillende yogastijlen via onze website.
Niks missen van Yoga International Magazine? Neem een abonnement!

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard