De voordelen van meditatie: je slaapkwaliteit verbetert

Geplaatst op 22 september 2017 | Door Peter Rigtering

Wist je dat overdag mediteren je 's avonds zal helpen bij het inslapen? Mediteren, hoe kort ook, helpt je om spanningen die je tijdens de dag geleidelijk opbouwt los te laten. Zo geef je die spanningen niet de kans om zich op te hopen en hoef je ze 's avonds ook niet ineens los te laten.

Mediteren? Dat is toch een vreemde bezigheid voor monniken in het Oosten? Toch niet. Denk bij mediteren niet aan een activiteit die je jarenlang moet oefenen om zogenaamd "zen" te kunnen worden. Eenvoudigweg vijf minuten stilzitten, je gedachten loslaten en je focussen op je ademhaling, dat is het eigenlijk. Word je afgeleid, dan erken je dit gewoon zonder jezelf hiervoor te straffen met negatieve gedachten. Begin gewoon even opnieuw of probeer het later nog eens. Oefening baart kunst, luidt het spreekwoord. En bij meditatie oefen je je geest om de controle en bepaalde gedachtenpatronen te doorbreken.

Rust en ontspanning

Zoals gezegd, door meditatie krijgen prikkels niet de kans om zich in je "systeem" te nestelen. Je laat ze achter en kan zo enkele keren per dag opnieuw met een schone lei beginnen. Wie zich bekwaamt in Meditatie en slapenmeditatie en hierin zelvertrouwen krijgt, kan een toestand van rust en onspanning wanneer hij maar wil oproepen. De positieve neveneffecten blijven niet uit. De hartslag en bloeddruk gaan dalen, de spierspanning vermindert, stresshormonen krijgen niet de kans om de kop op te steken. En laat dit nu allemaal zaken zijn die je nodig hebt om 's avonds tot een ontspannen, diepe slaap te komen. Door te mediteren bereid je je lichaam als het ware voor op de slaaptoestand, zonder dat je er slaperig van wordt.

Drukbezette mensen of bedrijfsleiders die dagelijks beslissingen moeten nemen kunnen jarenlang op een hoog niveau presteren als ze erin slagen momenten van meditatie in hun agenda in te bouwen. Het wordt een kort ritueel. Je geest gaat vanzelf uitkijken naar korte momenten van ontspanning. Heel vaak stelt men vast dat mensen die geen tijd inbouwen voor relaxatiemomenten na verloop van tijd stressklachten krijgen, 's nachts niet meer zo goed slapen, en met andere woorden in een vicieuze cirkel belanden.

Niet te snel opgeven

Een korte oefening van vijf minuten kan erin bestaan je ontspannen op een stoel neer te zetten, even de spieren van je armen en benen te rekken en dan diep in en uit te ademen, en hierbij aandacht te besteden aan die ademhaling. Je ogen kun je sluiten of rustig richten op een bepaald object. Door een raam kijken naar de wind die door de bomen waait kan bijvoorbeeld ook heel rustgevend zijn. Na deze minuten mag je jezelf gerust feliciteren omdat je je geest vrij gemaakt hebt. Een meditatiekussen en gemakkelijke kledij kan je helpen om je ritueel een vaste vorm te geven.

Zoals bij alle facetten in het leven is het uiteindelijk de aanhouder die wint. Geef dus niet te snel op en je merkt al snel voordelen op verschillende domeinen, waaronder je nachtelijke slaap. Succes!

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard