Mediteren in een drukke omgeving

Geplaatst op 26 oktober 2017 | Door Peter Rigtering

Mediteren heeft veel positieve effecten op de geest. Het is een effectieve manier om te leren omgaan met rondspinnende gedachten in het hoofd. Dagelijks mediteren kan helpen om meer in het moment te leven en niet meer of minder bezig te zijn met het verleden en de toekomst. Je bent emotioneel beter in balans waardoor je je minder snel laat leiden door verschillende factoren van buitenaf.

Mediteren en een druk gezinsleven

Mediteren gaat het beste in een rustige omgeving waar je niet gestoord kunt worden. Wanneer je een druk gezinsleven hebt met bijvoorbeeld kinderen en huisdieren, is het soms moeilijk maar vaak niet onmogelijk om tijd voor jezelf te nemen. Kies een vaste ruimte in huis waar je de mogelijkheid hebt om de deur achter je dicht te trekken. Bespreek met de mensen in jouw omgeving hoe belangrijk het mediteren voor je is en dat je tijdens de meditatie niet gestoord wilt worden. Door tijdens het mediteren gebruik te maken van verschillende hulpmiddelen kun je de meditatie nog beter uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een Meditatie in openbaarmeditatie kussen om de zithouding langer vol te houden of het omslaan van yoga deken zodat je het niet koud krijgt tijdens de meditatie.

Mediteren in het openbaar

Wanneer je wilt mediteren in het openbaar heb je helaas niet de mogelijkheid om je af te zonderen in een aparte ruimte. Hoewel mediteren in het openbaar niet ideaal is, kan het soms wel fijn zijn om toch even tot jezelf te komen. Door bijvoorbeeld vooraf aan een belangrijke presentatie of tentamen te mediteren, kun je vaak al veel stress wegnemen. Ook wanneer je bijvoorbeeld op de bus aan het wachten bent, is het mogelijk om te mediteren. Mediteren in een drukke omgeving gaat meestal het beste door gebruik te maken van oordopjes en via een smartphone te luisteren naar rustgevende geluiden, zoals het bruisen van de zee of gefluit van de vogels. Er zijn verschillende meditatie apps waarbij je deze geluiden kunt afspelen. Vervolgens is het belangrijk dat je let op je ademhaling, zodat je even helemaal tot jezelf kunt komen.

Zoals je hebt kunnen lezen hoeft een druk gezinsleven of het ontbreken van een aparte ruimte geen reden te zijn om niet te gaan mediteren. Wanneer je dagelijks mediteert zul je merken dat je op den duur meer in balans bent, waardoor je de drukte om je heen beter aankunt. Het zal veel voordelen met zich meebrengen voor nu en in de toekomst.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard