Welk meditatiekussen past bij jou?

Geplaatst op 12 september 2017 | Door Peter Rigtering

Mediteren gaat een stuk makkelijker als je comfortabel zit. Niet té comfortabel, je wilt natuurlijk niet in slaap sukkelen, maar het is wel zo prettig als het bloed nog fijn naar je voeten kan stromen. Dat is waar een meditatiekussen speciaal voor gemaakt is. De ruggengraat van de meeste volwassenen heeft ondersteuning nodig om voor een langere tijd op de vloer te kunnen zitten. Pijn aan je rug of tintelingen in je voet zijn een teken dat je een kussen nodig hebt. Het geheim van zo'n speciaal kussen zit hem in het verhogen van je bekken, zodat je heupen hoger dan je knieën geplaatst zijn. Zo creëer je een goede houding met een lange, rechte rug waarbij je de bloedsomloop niet blokkeert.

Keuze uit verschillende typen meditatiekussens

Meditatiekussens zijn niet alleen praktisch, ze zijn ook ontzettend leuk om te zien. In onze collectie vind je verschillende materialen en stoffen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een rustgevend effen kussen of een vrolijk kussen vol Boeddhistische symbolen. Er bestaat een kussen voor elke smaak en elk interieur. Het meditatie ritueel wordt leuker als je een mooi en fijn meditatiekussen hebt om erbij te pakken. Naast het design verschillen de kussens ook in vorm. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende typen meditatiekussens. Kies altijd voor een kussen wat geschikt is voor jouw lichaam en wensen.

Zabuton of meditatiemat

Meditatiemat of zabuton gebruiken

Een Zabuton is het grootste type kussen. Het is groot genoeg om niet alleen je bekken maar ook je knieën te ondersteunen. Dat is prettig als je in kleermakerszit of in de lotushouding wilt mediteren. Een meditatiemat - Zabuton is zacht en vierkant. Traditioneel leg je een kleiner rond Zafu kussen bovenop een Zabuton. Als je wilt, kan je de Zabuton ook zonder extra kussentje gebruiken. Het kan dan handig zijn om een kwart van het kussen onder je te vouwen om je pelvis te verhogen.

Zafu

Een Zafu is een traditioneel kussen om op te mediteren. Het kussentje is rond en niet al te groot met een doorsnede van zo'n 30 centimeter. Het is relatief hoog, circa 14 centimeter. Zo lift je je bekken om je rug goed recht te kunnen houden. Je kunt een Zafu bovenop een Zabuton gebruiken, maar je kunt het kussentje ook los gebruiken. Als je het prettig vindt om je knieën wat ondersteuning te bieden, dan kan je het kussen op je yogamat leggen of een kleed onder je knieën plaatsen. Ook als je niet aan het mediteren bent, is een Zafu een handig kussentje om in huis te hebben. Het komt altijd van pas op de bank of voor bezoek.

Halve maan meditatiekussen

Zoals de naam al zegt heeft dit meditatiekussen de vorm van een halve maan. Het kussen ondersteunt niet alleen je bekken maar ook het bovenste gedeelte van je dijbenen. Een halve maan kussen is ideaal voor mensen die vrij flexibel zijn maar wel graag wat meer zachtheid en ondersteuning zoeken. Het handige aan de vorm is dat je het ook op een stoel kunt plaatsen. Zo kun je comfortabel met gekruiste benen achter je bureau zitten.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard