Het belang van grip voor een yoga mat

Geplaatst op 11 april 2016 | Door Peter Rigtering

Zoek je een geschikte yoga mat en ben je benieuwd hoe de grip van de matten onderling verschillen met betrekking tot de verschillende materialen die beschikbaar zijn?

Met name de PVC en rubber matten zijn erg populair bij veel yogi’s. Bij deze matten kun je voornamelijk in droge toestand rekenen op de beste grip. Zodra je veel begint te zweten of te transpireren kun je merken dat de grip afneemt en heb je een yoga handdoek nodig om de grip te kunnen behouden. In dit artikel gaan we in op het belang van goede grip, zodat je dit mee kunt nemen in je keuze voor de juiste yoga mat.

Type yoga die je beoefent 

Het belang van een goede grip van een yogamat hangt onder andere af van het type yoga dat je beoefent.  Als je een intensieve vorm van yoga beoefent waarbij je veel zweet of je weet van jezelf dat je snel transpireert of zweethanden krijgt dan dien je een mat uit te zoeken waarbij je een goede grip hebt, ook in vochtige situaties. Grip is van groot belang, omdat je anders uit kan glijden en het niet mogelijk is om je oefeningen of houdingen veilig en comfortabel uit te voeren. 

Sluit een compromis

Beoefen  je meerdere vormen van yoga en wil je niet voor elke vorm een andere mat kopen? In dat geval is het verstandig om een compromis te sluiten. Zoals we in onze keuzegids voor je yogamat Belang grip voor goede yoga mataangeven kun je naast een goede allround yogamat met een goede grip (droge omstandigheden),comfort, veerkracht en stabiliteit een yoga handdoek aanschaffen, hiermee zorg je ervoor dat je de grip indien nodig kunt verbeteren onder vochtige of zweterige omstandigheden . Op deze manier kun je gebruik maken van een comfortabele en veerkrachtige allround mat en als het nodig is, omdat je veel transpireert, eventueel een yoga handdoek zodat je onder alle omstandigheden de optimale grip kunt behouden.

Voorbeeld van een yoga mat compromis 

Laten we een voorbeeld schetsen. Stel dat je actief bent met Power yoga (een vorm van yoga waarbij je veel zweet) en Hatha yoga (een rustigere vorm van yoga). Je hebt voor deze twee vormen van yoga belang bij goede grip, comfort en veerkracht zowel onder droge en zweterige omstandigheden. Je kunt dan het beste gebruik maken van allround PVC of rubber mat met een hoge dichtheid voor de veerkracht en het comfort, ook al is de grip onder zweterige omstandigheden niet optimaal. Je kunt er dan een katoenen yoga mat of een yoga handdoek bij kopen, die je dan kunt gebruiken zodra je veel begint te zweten.

Conclusie

Elk materiaal  yoga mat heeft voor en nadelen. Het is bij het kiezen van een goede mat de kunst om de voor jou belangrijkste eigenschappen te bepalen en deze terug te vinden in de mat die je wenst te kopen. Indien een bepaalde eigenschap minder goed is vertegenwoordigd in de mat  dan ga je kijken wat voor jou de beste oplossing is. Er zijn tegenwoordig  diverse yoga producten  zoals  een yoga handdoek,  een katoenen yoga mat (Mysore of yoga rug) en Toesox (teensokken) die je kunnen helpen bij het oplossen van een specifieke eigenschap die je mist.

Ons advies:

Als grip, comfort, stabiliteit en veerkracht de belangrijkste eigenschappen zijn zowel onder droge omstandigheden als vochtige omstandigheden, dan is onze eerste keuze de Liforme mat of Ecoyogi PRO Grip. Onze tweede keuze de Jade Harmony Professional  (rubber met open cel structuur) en op een gedeelde derde plaats komen de Manduka eKO en PRO-serie matten (rubber en PVC  met gesloten cel structuur).

Door de juiste keuzes te maken is er altijd een yogamat te vinden met een goede grip onder verschillende omstandigheden.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard