In balans komen door Yin Yoga

Geplaatst op 04 juni 2019 | Door Nayana van Gurp

Al een tijd is yoga onderdeel van mijn dagelijkse leven. Ik heb er niet een vast tijdstip voor, maar doe dit wanneer het goed voelt. De ene keer in de ochtend, dan weer voor het naar bed gaan. Soms een lange sessie of maar enkele minuten. Ik heb in het verleden verschillende yogalessen gevolgd. Maar omdat dit altijd op een vaste tijd in de week was, was dit niet altijd het moment dat ik er behoefte aan had. Daarom heb ik thuis een yogamat en een meditatiekussentje aangeschaft en kan ik hier mijn oefeningen doen.

Yin Yang

We leven in een maatschappij waarbij onze Yang kant veelal een hoofdrol speelt. We zijn voortdurend paraat om actie te ondernemen en komen maar moeilijk toe aan ontspanning en rust.

Yin Yoga is het antwoord hierop en is daarom ook steeds populairder aan het worden. Tijdens Yin Yoga kom je tot rust en blijf je zo’n 3 tot 5 minuten in een houding zitten. Hierdoor keer je naar binnen en kom je tot jezelf. Je leert de grenzen van je lichaam kennen en aandacht te besteden aan plekken die niet fijn voelen. Deze ervaringen kun je weer mee nemen in je dagelijkse leven. Yoga wordt niet voor niets een leefwijze genoemd, de dingen die je leert op de mat weerspiegelen in ons dagelijkse leven.

Yin Yoga en Bindweefsel

Waar bij de actieve vormen van yoga de spieren vooral worden getraind en gestrekt, gaat het bij Yin Yoga vooral om ons bindweefsel. Bindweefsel bevindt zich overal in ons lichaam en verbindt alle organen, pezen en gewrichten met elkaar. Het ondersteunt ons. Bindweefsel is niet zo flexibel als spieren en heeft tijd nodig om soepel te worden. Daardoor duurt een Yin houding ook een aantal minuten. Doordat het bindweefsel soepeler wordt, komt er ruimte en kan de Chi weer gaan stromen. Wanneer je uit een houding komt kun je dit voelen doordat een lichaamsdeel gaat tintelen of warm wordt. Je kunt je lichter voelen of langer, omdat er ruimte is ontstaan.

Yin Yoga en mindfulness

Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Yin Yoga is mindful zijn. Je observeert wat er gebeurt in je lichaam, wat je gedachtes zijn. Je bent in het hier en nu. Je onderneemt geen actie maar kijkt wat zich aandient. Door je te concentreren op je ademhaling kom je dieper in een houding en kun je weerstand wegademen. 

Yin Yoga leert je om te accepteren en compassie voor jezelf te tonen. Je kunt niets fout doen bij Yin Yoga. Je mag leren accepteren dat wat je doet goed is. Leren loslaten dat niet altijd alles hoeft te veranderen om goed genoeg te zijn. Je houding is goed genoeg, je ademhaling is goed genoeg, jij bent goed genoeg!

Ben jij nieuwsgierig geworden naar deze vorm van yoga? Informeer dan eens naar een proefles bij een yogaschool bij jou in de buurt. Op Youtube zijn ook heel veel verschillende Yin yogalessen te vinden die je makkelijk in je eigen tijd kunt volgen. Of je nu net begint met yoga of al gevorderde yogi bent!

Ik wens je veel liefde,

Nayana van Lovethismoment.nl

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard