Meditatie als onderdeel van een succesvol leven

Geplaatst op 04 juni 2019 |

Hoe succesvoller je wordt in het leven, hoe hoger doorgaans de werkdruk. Om nog te zwijgen van de interne drang om nóg beter te presteren, jezelf sneller te ontwikkelen en bij te leren, en - kortom - harder te werken dan je toch al deed. Dat houdt een mens niet vol. Toch? Nee, de meeste mensen niet. En dat hoeft ook niet. Dit is absoluut geen pleidooi voor een 60-urige werkweek. Sterker nog: Tim Ferris - bestsellerauteur. ondernemers-guru en een groot voorstander van meditatie - werd wereldwijd bekend met zijn boek Een werkweek van vier uur. Leid een rijk leven zonder veel te doen.

Hoe meditatie de ondernemerswereld veroverde

Een rijk leven leiden zonder veel te doen. Het zou het motto van meditatie en mindfulness kunnen zijn. Maar, ook steeds meer van die bijzonder succesvolle mensen waar we het hierboven over hadden, ontdekken de voordelen.
Voor zijn boek Tribe of Mentors interviewde Ferriss 140 mensen die de top van hun werkveld hebben bereikt.
Wat bleek?
Bijna allemaal hadden ze meditatie, yoga, mindfulness of een vergelijkbare gewoonte onderdeel gemaakt van hun dagelijkse routine.
Volgens Ferris hadden yoga en meditatie lange tijd te maken met een brandingprobleem. Het werd gezien als zweverige gewoonten, voor hippies en alternatievelingen. Terwijl het in feite niets meer is dan een manier om de controle over je gedachten en emoties te houden.
Dat zorgt niet alleen voor een helder hoofd, en daardoor betere concentratie en productiviteit. Niet voor niets zijn dit soort gewoonten inmiddels veel algemener verspreid, ook onder de meest succesvollen der Aarde.
Door op deze manier in control te zijn, ben je beter in staat om je eigen dag, carrière en uiteindelijk je hele leven vorm te geven. Wanneer je je emoties en gedachten de baas bent, zal niets wat er gedurende een werkdag op je af komt je uit evenwicht kunnen brengen. Waardoor je altijd met een scherpe en heldere blik kunt reageren, en dus betere beslissingen kunt nemen.

3 tips om meditatie ook onderdeel van jouw leven te maken

Betere concentratie en productiviteit, dat is iets waar iedere ondernemer of professional van droomt.

Maar, meditatie of mindfulness is geen “trucje” dat je toepast, geen schakelaar in je hoofd die je van chaos naar focus kunt flippen. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat het een onderdeel van je levensstijl moet worden om er de echte vruchten van te plukken.

Vergelijk het met een dieet. Wanneer je na een paar weken lijnen een paar kilo kwijt bent, maar vervolgens teruggaat naar je oude gewoonten, komen ze er net zo hard weer aan. Zo is het ook met meditatie. Een paar keer een kwartiertje mediteren brengt je geen leven lang aan strak afgetrainde gedachten.

Hoe pak je het dan wel aan?

 1. Routine, routine, routine.
  We hebben allemaal onze gewoonten bij het starten van de dag. Douchen, ontbij maken, koffie zetten, het nieuws kijken. Maak yoga, meditatie of mindfulness een vast onderdeel van die dagelijkse routine. Is er iets van je ochtendroutine dat je kunt opgeven om tijd voor jezelf te winnen waarin je kunt mediteren? Kun je het nieuws bijvoorbeeld ook later op de radio, onderweg naar je werk luisteren? Dan past je ochtendmeditatie mooi op de plaats van het journaal, tussen je douche en je kop koffie. Probeer op deze manier een moment te vinden waar je iedere ochtend met een meditatie van 10 à 15 minuten kunt inpassen. Zo begin je je dag fris van lijf en gedachten. 

 2. Ga op een retraite.
  Een van de redenen dat we in het dagelijks leven moeite hebben om een nieuwe gewoonte eigen te maken, is de voortdurende afleiding van gedachten. Zit je ‘s morgens voor je werk net lekker op je yogamat, gaan je gedachten alweer naar de boodschappen die je vanmiddag echt niet moet vergeten te doen.
  Als je hier tegenaan blijft lopen, overweeg dan eens een yoga vakantie. Dan conformeer je jezelf er een paar dagen, of zelfs een week, lang aan om met niets anders bezig te zijn dan je innerlijke rust. 

 3. Gebruik een meditatie app
  De smartphone is voor veel mensen een baken van onrust, met al die notificaties, berichten, pushmeldingen en herinneringen die er de hele dag op ons worden afgevuurd. Waarom zou je dat niet omzetten in iets goeds, met een app die je er dagelijks aan herinnert om even een momentje te nemen om alles - ook je eigen gedachten - uit te zetten.
iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard