Kies het juiste materiaal voor je yoga mat

Geplaatst op 21 februari 2017 | Door Peter Rigtering

Ben je op zoek naar een goede yoga mat, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Het is allereerst verstandig om na te denken over het materiaal van de mat die je wilt gaan gebruiken. In principe zijn er vijf belangrijke materialen beschikbaar, te weten:

  • PVC (polyvinyl chloride) yogamatten
  • Natuurrubber yoga matten
  • TPE (thermo plastic elastomeer) yogamatten
  • Katoenen (mysore) yogamatten
  • Jute yogamatten
  • Overige materialen

PVC (polyvinyl chloride) yogamatten

Een yoga mat van PVC is in veel van de gevallen een goede keuze en dit is meestal een zeer populair materiaal onder yogi’s. Zoals we in onze uitgebreide Yoga mat keuzegids uitleggen hebben matten van PVC over het algemeen een lange levensduur en is er een zeer goede grip aanwezig. Dit betekent dat je weinig risico loopt op uitglijden. Houd er rekening mee dat de PVC yogamat wat gladder kunnen worden op het moment dat je veel zweet of transpireert. Er zijn tegenwoordig yogamatten gemaakt van PVC die aanzienlijk minder belastend zijn voor het milieu. Deze matten zijn bijvoorbeeld voorzien het Öko-Tex certificaat. Dit betekent dat ze emissie vrij zijn gefabriceerd en vrij zijn van schadelijke stoffen die het milieu of de gezondheid kunnen belasten.

Natuurrubber yogamatten

De natuurrubber yoga mat staat vooral bekend om hun milieuvriendelijke karakter. Het natuurrubber is afkomstig uit de Braziliaanse of Indische rubberboom. Het gaat om een natuurproduct, wat betekent dat de levensduur van deze yogamatten over het algemeen wat korter is. Het materiaal is op een natuurvriendelijke manier vervaardigd, maar zal er wel toe leiden dat je vaker een nieuwe mat nodig hebt.

TPE (thermo plastic elastomeer) yogamatten

De TPE yogamatten zijn gemaakt van synthetisch rubber. Het gaat om een relatief nieuwe ontwikkeling op het gebied van gebruikte materialen voor dergelijke matten. Een yogamat van TPE is vrij van PVC, latex en andere schadelijke stoffen, waardoor je hier op een heel veilige manier gebruik van kunt maken. Andere voordelen zijn onder andere het lage gewicht en de relatief lage prijs.
 Yoga rug-Mysore

Katoenen yogamatten (mysore of yoga rug)

Een katoenen yoga mat kennen we ook als een Mysore of een yoga rug. Het voordeel van dit materiaal is dat je de yoga matten gemakkelijk kunt wassen. Een nadeel is dat de matten over het algemeen wat minder duurzaam zijn. Deze yogamatten worden ook vaak gebruikt bij vormen van yoga waarbij je veel zweet. De katoenen yoga mat zal stroever worden naarmate deze natter wordt. Indien grip een belangrijk punt is kun je de mat vochtig maken met bijvoorbeeld een plantenspuit.

Jute yogamatten

Tenslotte kun je gebruik maken van jute yogamatten, de meest natuur vriendelijke keuze. Het materiaal is bovendien sterk, duurzaam, antistatisch en biedt een goede grip. Het nadeel is echter dat de yoga matten minder goed geschikt zijn voor intensief gebruik.

Overige Materialen

Andere materialen die gebruikt worden voor het fabriceren  van yogamatten zijn: schapenwol, kurk, PER (Polymer Environmental Resin) en NBR schuim. PLUSfoam vormt de nieuwste ontwikkeling op gebied van milieu vriendelijke yogamatten. Dit materiaal is volledig te recyclen.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard