10 positieve effecten van yoga op een rijtje

Geplaatst op 08 september 2018 | Door Iris Overgauw

Iedere fanatieke yogabeoefenaar zal de positieve effecten van yoga beamen. Yoga heeft zowel mentaal als fysiek een positieve uitwerking, omdat yoga lichaam en geest verbindt door middel van de ademhaling. Tot de voordelen van yoga behoren beter slapen, een sterker lichaam en een rustiger hoofd. Het leukste? Vaak heb je niet eens in de gaten hoeveel positieve effecten een (korte) yogasessie heeft, maar met regelmatige beoefening merk je al snel dat je iedere dag lekkerder in je vel zit.

Dit zijn mijn top 10 positieve effecten van yoga:

1. Beter humeur

Sommige yogahoudingen hebben een bewezen positief effect op je humeur. Krachtige, dynamische yogahoudingen zoals de krijgerhoudingen, maar ook hart openende houdingen of natarajasana (dans van Shiva) bijvoorbeeld. Een docent waar ik les van heb gehad in Bali had een speciale techniek: iedere les begon hij met drie minuten de armen boven het hoofd te strekken. Dit zorgt ervoor dat er meer serotonine vrijkomt en dat de aanmaak van cortisol juist afneemt. En daar wordt je blij van! Onderzoek wijst uit dat regelmatige beoefening van yoga deze processen stimuleert.

2. Minder stress

Een belangrijk, volgens vele yogi’s het allerbelangrijkste, onderdeel van yoga is de ademhaling. Een kalme en diepe ademhaling helpt je lichaam om rustig te worden. Naarmate je langer yoga beoefent, ga je steeds vaker ongemerkt dieper ademhalen. En die buikademhaling helpt je lichaam automatisch tot rust te komen, zodat je minder stress ervaart. De effecten zijn sneller merkbaar als je regelmatig  yoga ademhalingsoefeningen (pranayama) doet.

3. Meer flexibiliteit

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is yoga niet alleen bedoeld voor mensen die flexibel zijn. Juist voor degenen die van nature minder flexibel zijn of sneller stijf worden, is yoga een handig hulpmiddel. Wist je dat je na acht weken yoga beoefenen al 35% flexibeler bent? Reden genoeg dus om nu met yoga te beginnen. Ja, ook jij!

4. Sterker lichaam

Naast flexibiliteit, behoort een sterker lichaam ook tot de positieve effecten van yoga. Zeker de meer actieve vormen van yoga, zoals Ashtanga yoga, power yoga  en raja yoga trainen helpen je om alle spiergroepen uitgebreid te trainen. Armbalans houdingen en inversies zijn goede manieren om je kracht te trainen. Het fijne van yoga is dat je sterker wordt zonder in te leveren op flexibiliteit.

5. Meer balans

Volgens Patanjali’s Yoga Sutra helpt yoga je om in balans te komen. Dit door afstand te doen van spijt, frustratie, angst, woede en verlangen. Het gevolg is dat je mentaal meer in balans bent en minder stress ervaart. Veel yogi’s geven aan dat yoga zodoende helpt tegen slaapproblemen, eczeem, hoge bloeddruk en migraineaanvallen. Zo herstel je niet alleen een fysieke disbalans, maar vind je ook in je hoofd meer balans.

6. Vermindering pijnklachten

Heb jij last van rugklachten of andere pijnklachten? Met yoga creëer je meer bewegingsvrijheid en kun je pijnklachten voorkomen of zelfs genezen. Na een snowboard ongeluk jaren geleden, had mijn vriend bijvoorbeeld chronische pijn in zijn onderrug. Dankzij dagelijkse beoefening van yoga is hij daar nu helemaal van genezen.

7. Goede doorbloeding

Tijdens een yogasessie gaat alles stromen. Onder andere de bloedsomloop en het lymfesysteem, waardoor afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd. De verschillende asanas helpen zuurstofrijk bloed de cellen van het lichaam beter bereiken en komen de weerstand en algehele gezondheid ten goede.

8. Meer energie

De dag beginnen met yoga helpt je om wakker te worden en de dag energiek te beginnen.  Je werkt aan een betere conditie en een sterk hart. Dit gecombineerd met een beter zuurstoftransport zorgt voor een stabiel energiepijl. Hoe vaker je yoga beoefent, hoe meer energie je ervan zult krijgen.

9. Beter slapen

Restoratieve yoga, zoals bijvoorbeeld yoga nidra, maar ook savasana, meditatie en ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat je je beter kunt afsluiten van prikkels die je dagelijks oppikt. Dit zorgt ervoor dat je beter kunt ontspannen (voor het slapen gaan), je zenuwstelsel niet te snel overprikkelt raakt en dat je beter en dieper slaapt.

10. Focus

Een belangrijk doel van yoga is leven in het nu. Door regelmatig yoga te beoefenen zie je dan ook een verbetering in focus, coördinatie en geheugen. Je bent meer aanwezig in het moment en kunt je beter focussen.

Beginnen met yoga

Ben je overtuigd? Dan is het tijd te beginnen met yoga! Het is makkelijk om te beginnen met yoga. Voor een fijne yogasessie heb je immers niet veel nodig. Het is echter wel belangrijk een goede yogamat voor jezelf aan te schaffen. Een goede yogamat heeft een goede kwaliteit en sluit aan bij je doelen en wensen op het gebied van functionaliteit. In het assortiment van yogamat-online vind je veel yogamatten van verschillende professionele merken als Manduka, Liforme, Ecoyogi en Kurma. Zo vind je gegarandeerd een mat die voldoet aan jouw wensen!

 

Deel in de reacties onder dit bericht ook vooral wat jouw ervaringen zijn met de positieve effecten van yoga!

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard