Kundalini yoga – de leer van yogi Bhajan

Geplaatst op 14 juli 2017 | Door Peter Rigtering

Tegen alle voorschriften in, bracht yogi Bhajan in de jaren zestig de kundalini yoga naar het Westen. De Indiase SIKH-gemeenschap waaruit deze yogavorm stamt, vond deze mystieke leer alleen geschikt voor de elite waar ze zelf deel van uitmaakte. Het gewone volk zou niet om kunnen gaan met de krachtige oefeningen en meditaties. Degene die deze leer zou openbaren, zou dan ook onmiddellijk – door hogere machten – gestraft worden met de dood. Yogi Bhajan werd echter niet door een bliksemflits getroffen, maar verzamelde al spoedig honderden studenten om zich heen, die bijna allemaal ook yogaleraar werden.

Wat is kundalini yoga?

Bij deze vorm van yoga worden veel dynamische oefeningen gedaan, die beweging en ademhaling coördineren. Elke yogaset – een kriya – bestaat uit een aantal zorgvuldig op elkaar afgestemde oefeningen. Elke kriya is samengesteld om een bepaald resultaat te bereiken. Dat maakt het makkelijk om gericht te werken aan bijvoorbeeld het openen van je hartchakra, of het ontwikkelen van je intuïtie. Bij de les hoort ook altijd een meditatie. Soms zit deze meditatie al in de kriya, maar hij kan ook door de leraar of lerares geselecteerd worden. Schrik niet van het woord “meditatie”. Je hoeft hier echt geen half uur voor stil te zitten met je verstand op nul. De meditaties zijn zelden langer dan 11 minuten, en bestaan uit bewegingen, mantra’s of ademhalingsoefeningen. Omdat er zoveel verschillende kriya’s zijn, is geen enkele les hetzelfde. Dat houdt het interessant!

De kundalini yoga lifestyle

Een echte hard core kundalini yogi knipt nooit zijn haar. Hij of zij draait dit in een hip knotje, of verbergt het onder een tulband. Deze tulband beschermt tegelijkertijd het kroonchakra tijdens langdurige en Yogi Bhajan - Kundalini yogadiepe meditatie. Deze tulband is overigens niet verplicht. Ook leraren beslissen zelf of ze deze dragen, en of ze dat alleen tijdens de yoga doen, of ook overdag naar hun werk. De mannen zien we veel met baarden, maar het zijn eigenlijk alleen leraren die hun baard heel lang laten worden. Mannen met een baan in het bedrijfsleven knippen deze baard netjes bij. Wie weet hebben de kundalini yogi’s de hipsterbeweging wel in gang gezet. Groene smoothies en een veganistisch dieet passen immers ook heel goed bij deze lifestyle. Verplicht? Nee hoor! Iedereen is welkom bij de les. Naderhand wordt er altijd een kopje Yogi Tea geserveerd. Yogi Bhajan bracht deze thee op de markt. Dit waren zijn inkomsten, voordat hij doorbrak met zijn yogalessen.

Welke accessoires heb je nodig bij kundalini yoga?

Bij kundalini yoga wordt een yogamat gebruikt met een schaapsvacht eroverheen. Je kunt de schaapsvacht vervangen door een dubbelgevouwen dekentje of een namaakvacht. Zorg er voor dat dit materiaal niet statisch is. Verder heb je een meditatiekussen nodig, en een deken om je toe te dekken tijdens de lange ontspanning aan het eind van de set. Tijdens deze oefening worden alle opgewekte energieën in je lichaam geïntegreerd.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard