Meer rust vinden met ademhalingsoefeningen

Geplaatst op 11 december 2017 | Door Gea Grobbe

De juiste ademhaling is ontzettend belangrijk om echt tot rust te komen. Je ervaart bijvoorbeeld pas echt hoe rustgevend yoga kan zijn, wanneer je op de juiste manier ademt. Ook in het dagelijks leven kan de ademhaling stress verminderen. Maar hoe zorg je voor een goede ademhaling? Gelukkig zijn er ademhalingsoefeningen die je hierbij kunnen helpen.

De invloed van onze ademhaling

De ademhaling geeft ons de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op ons lichaam. Wie langere tijd een korte, hoge ademhaling aanhoudt zal namelijk merken dat de hartslag verhoogt. We geven ons lichaam hierdoor een gevoel van stress. Andersom werkt dit ook. Wanneer je een lange, lage ademhaling hebt, zal je hartslag rustiger worden. Door op de juiste manier te ademen kun je dan ook tot rust komen.

Rust vinden met de buikademhaling

Wanneer je op zoek gaat naar de juiste manier van ademen, is het belangrijk om jezelf bewust te worden van je ademhaling. Wanneer je jezelf focust op de ademhaling zal je merken dat er een heleboel spieren aan het werk zijn. Probeer ervoor te zorgen dat je lichaam van je bekken tot je schouders bezig is met het in- en uitademen. Wie zich een tijdje op dit proces concentreert zal al een stuk rustiger worden. Je krijgt hierdoor namelijk een lange, lage ademhaling. Deze ademhalingsoefening is de buikademhaling. Het is een erg populaire oefening, doordat je jezelf kunt aanleren om de gehele dag door via de buik adem te halen en zo meer rust te vinden.

Verschillende andere ademhalingsoefeningen

Ratio ademen

Naast de veelgebruikte buikademhaling, bestaan er nog andere oefeningen. Een populaire ademhalingsoefening is ratio ademhalen. Deze oefening is eenvoudig en kun je op ieder moment uitvoeren. Je hoeft namelijk alleen maar de uitademing dubbel zo lang te maken als de inademing.

Nadi Shodhana

Een andere effectieve ademhalingsoefening voor meer rust is Nadi Shodhana. Je ademt hierbij in door je linkerneusgat terwijl je je duim op het rechterneusgat houdt. Aan het eind van de inademing houd je het linkerneusgat dicht met je ringvinger en adem je uit door je rechterneusgat. Onthoud dat het neusgat waardoor je uitademt het neusgat is waardoor je ook weer inademt. Dit herhaal je een tijdje voor het beste resultaat.

Spieren spannen

De ademhalingsoefening waarbij je je spieren spant en ontspant is ook erg bekend. Terwijl je zit span je één voor één je spieren aan. Je begint bij je voeten en eindigt uiteindelijk bij je hoofd. Tijdens iedere inademing span je een spier aan die je weer ontspant tijdens het uitademen.

Al deze oefeningen kunnen geschikt zijn om stress te verlagen en meer tot rust te komen. Je kunt zelf bepalen welke ademhalingsoefening jij het fijnste vindt.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard