Welke meditatie producten gebruikt een ervaren leraar

Geplaatst op 08 september 2020 | Door Peter Rigtering

Welke yoga artikelen gebruikt een ervaren meditatieleraar? We vroegen het meditatieleraar Gerjan Schoemaker!

Welke artikelen iemand nodig heeft hangt natuurlijk sterk af van de lichamelijke mogelijkheden van een persoon en wat deze persoon wil gaan doen. En toch is het vaak een zoektocht naar wat het beste bij jou persoonlijk pas. Het helpt misschien om daarom inspiratie op te doen bij iemand die al jaren met yoga en meditatie bezig is. We vroegen daarom meditatieleraar Gerjan Schoemaker welke yoga en meditatie producten hij zoal gebruikt, of in het verleden heeft gebruikt. Gerjan is meditatieleraar bij Meditatie Instituut Nederland en begeleidt onder meer retraites.

Toen Gerjan nog een beginner was

Gerjan begon aan zijn pad van bewustwording door het volgen van Vipassana meditatie lessen, gecombineerd met mindful yoga bij Pannananda in Zwolle. Op dat moment was Gerjan niet lenig en had hij bovendien rugklachten. Mediteren op een meditatiekussen was voor hem toen echt niet mogelijk, maar het lukte hem toen wel op een meditatiebankje. De yoga onderricht die hij toen kreeg was een minimalistische vorm van mindful yoga en daarvoor had je geen yogamat of andere yoga producten nodig. Enkel een handdoek was voldoende. Het enige wat Gerjan op dat moment had was zijn meditatiebankje.

Een meditatiekussen met meditatiemat voor comfort

Enkele jaren later was Gerjan meer geoefend en ook iets leniger geworden, onder meer door de yoga beoefening. Hij kon op een gegeven moment op een meditatiekussen zitten. Dat ging natuurlijk niet direct heel gemakkelijk en ter ondersteuning had hij twee kussens onder beide knieën gedaan, zodat er geen spanning op zijn benen zat. Als je namelijk in een goede houding wilt zitten is het belangrijk om zowel rechtop als ontspannen te zitten. Hij gebruikte hiervoor thuis twee speciale ondersteunende kussens. Op andere locaties waar deze kussens niet altijd voor handen waren gebruikte hij gewoon twee andere meditatiekussens.

Hij zorgde dat hij steeds lagere kussens gebruikte (of door steeds wat boekweit uit de kussens te halen werden deze lager) waardoor zijn knieën door de jaren heen steeds verder naar de grond zakten.

Wel had hij altijd nog iets last van zijn enkels als hij lange tijd ging zitten (soms mediteerde hij wel meerdere uren achter elkaar). Hij gebruikte het ongemak in de meditatiebeoefening maar op een gegeven moment kwam hij erachter dat je ook speciale meditatiematten kunt kopen. Dat was toch wel een stuk aangenamer. Meditatiematten worden eigenlijk wel heel veel gebruikt door mensen die mediteren, maar binnen de kring waar hij mediteerde was dit niet zo gewoon. Dit komt waarschijnlijk doordat Gerjan een traditionele, Boeddhistische meditatievorm beoefende, overgekomen uit Azië waar de monniken vermoedelijk geen meditatiematten gebruikten.

Inmiddels is Gerjan zoveel verder in zijn dat hij niet altijd meer een meditatiekussen nodig heeft. Als hij een dag gaat mediteren begint hij meestal zonder kussen, waarna hij op een gegeven moment overgaat tot het gebruik van een meditatiekussen. Hij verwacht op termijn geen kussen meer nodig te hebben, maar je weet nooit hoe de toekomst verloopt.

Twee verschillende yogamatten

Voor zijn eigen Hatha yogabeoefening gebruikt Gerjan nog steeds geen props, maar wel heeft hij twee verschillende yogamatten. Een dunne, stroeve yogamat voor staande oefeningen en houdingen, en een dikke, zachte yogamat voor zittende en liggende oefeningen en houdingen. De dikke yogamat lijkt wel een soort van deken met een stevige hoes eromheen.

Attributen

Bij het lesgeven of bij zijn eigen beoefening gebruikt Gerjan verder nog de volgende attributen:

  • Een klankschaal om het begin en einde van een meditatiesessie aan te geven
  • Een omslagdoek omdat als je lang stil zit je het koud kunt krijgen (of bij liggende oefeningen zoals de bodyscan)
  • Tingsha’s bij speciale meditatieoefeningen
  • Kaarsen, zoutlampen, etc. voor een rustige, ontspannende sfeere
  • Een Boeddhabeeld, als reminder om zoveel mogelijk te leven volgens het Boeddhistische Achtvoudige Pad.
iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard