Levensduur van verschillende yogamatten

Geplaatst op 16 december 2019 | Door Peter Rigtering

Wil je de levensduur yogamatten verlengen? Dit is mogelijk door de mat op de juiste manier te gebruiken en goed te onderhouden. Lees het hier en haal het beste uit jouw mat!

Op het moment dat je een yoga mat hebt gevonden waar je tevreden over bent, wil je natuurlijk dat je zolang mogelijk gebruik kunt maken van de mat. Het is dan fijn om te weten wat de levensduur yogamatten ongeveer is, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. De levensduur yogamatten heeft met verschillende factoren te maken. We vertellen je daarom meer over de levensduur van verschillende matten en wat je kan doen om deze levensduur te verlengen.

Waar is de levensduur van yogamatten van afhankelijk?

De levensduur yogamatten is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

  1. Milieuvriendelijk
  2. Intensiteit  type yoga

1. Milieuvriendelijkheid

Zo heeft een milieuvriendelijke mat een kortere levensduur dan een mat die gemaakt is van onnatuurlijk materiaal. Dit komt omdat milieuvriendelijke yogamatten biologisch afbreekbaar zijn, waardoor de mat op een natuurlijke manier afgebroken zal worden. De materialen van minder milieuvriendelijke yogamatten hebben een langere levensduur, omdat de natuur deze niet uit zichzelf afbreekt.

2. Intensiteit

Behalve de automatische afbraak van milieuvriendelijke matten zijn er nog een aantal andere factoren die de levensduur yogamatten kunnen verkorten. Ook de intensiteit van het gebruik van de yoga mat kan namelijk bijdragen aan de levensduur yogamatten. Yogamatten die bijvoorbeeld elke dag zeer intensief gebruikt worden tijdens een les power yoga, zullen een kortere levensduur hebben dan matten die eens per week gebruikt worden tijdens een meditatieles. Dit komt omdat de matten die intensief gebruikt worden vaker onderhevig zijn aan wrijving, vocht of direct zonlicht. Daarnaast is ook de ondergrond van de mat tijdens het uitoefenen van de asana's van invloed op de levensduur yogamatten.


Levensduur yogamatten PVC

Wanneer je op zoek bent naar een mat die zo lang mogelijk meegaat, zul je uitkomen bij een yoga mat die gemaakt is van PVC. Omdat dit materiaal minder milieuvriendelijk is, breekt de natuur het PVC niet automatisch af. Daarnaast kunnen de matten beter tegen verschillende invloeden van buitenaf. De matten zijn bijvoorbeeld goed te reinigen zonder dat er water achter kan blijven in de mat en daardoor de kwaliteit van de mat achteruit kan gaan. Ook zijn deze matten gewoon te gebruiken in de zon. De PVC matten van de Manduka PRO-serie of de Ecoyogi studio-lijn worden CO2 neutraal geproduceerd zonder het gebruik van giftige stoffen. Deze betere matten kunnen tot wel 4 keer langer meegaan dan matten die gemaakt zijn van natuurlijk materiaal. De levensduur van deze matten is 5 jaar tot zelfs levenslang.

Onze kwaliteits PVC yogamattten:


Levensduur yogamatten van natuurlijk rubber

De yogamatten gemaakt van natuurlijk rubber zijn onder te verdelen in matten met een open en een gesloten celstructuur. De matten met een open celstructuur zijn van het merk Jade Harmony en de matten met een gesloten celstructuur zijn van de Manduka eKO serie. Vooral de matten met een open celstructuur hebben een kortere levensduur. Je kunt hierbij denken aan een levensduur van 6 maanden tot 5 jaar. Dit komt omdat de matten met een open celstructuur gemakkelijk vuil en vocht opnemen, waardoor de levensduur nadelig beïnvloed kan worden. Daarnaast zijn de matten met een open celstructuur stroever en zal er daardoor meer wrijving zijn tijdens het uitvoeren van verschillende houdingen. De matten met een gesloten celstructuur zijn iets minder kwetsbaar omdat vocht en vuil beter afgestoten wordt. Deze matten hebben een levensduur van 1 tot 6 jaar.

Onze yogamatten van natuurlijk rubber:


Levensduur yogamatten met PU-toplaag

Rubber yogamatten die voorzien zijn van een PU toplaag zijn minder gevoelig voor verschillende invloeden van buitenaf dan de matten met een gesloten en open celstructuur. Neemt niet weg dat je nog altijd voorzichtig moet zijn met deze natuurlijke invloeden. Vocht wordt dankzij de PU toplaag moeiteloos opgenomen en verdampt ook weer snel. De levensduur van deze matten is 2 tot 8 jaar. Voorbeelden van matten gemaakt van Natuurrubber met een PU top laag zijn de Ecoyogi PRO Grip en de Liforme yoga mat.

Onze yogmatten met PU-toplaag:

Yogamatten van synthetisch rubber

Synthetisch rubber wordt ook wel Thermo Plastic Elastomeer (TPE) genoemd. Dit rubber kan onder bepaalde omstandigheden afgebroken worden door de natuur. Het gebruik van synthetisch rubber voor yogamatten is vrij nieuw, waardoor we nog niet heel veel informatie hebben over de ervaringen bij het gebruik van deze matten op de langere termijn. Het is daarom moeilijk te zeggen wat de levensduur van deze matten ongeveer is.  Onze huidige levensverwachting van dit materiaal is 1 tot 5 jaar. Voorbeelden van matten gemaakt van TPE zijn de Manduka X Mat en de Ecoyogi TPE yogamat.

Levensduur yogamatten van rubber verlengen

Gelukkig kun je er ook zelf voor zorgen dat een yoga mat van rubber zolang mogelijk meegaat. Als de rubber matten goed onderhouden worden, kun je de levensduur van de matten namelijk aanzienlijk verlengen. Het is vooral belangrijk dat de matten uit de zon gehouden worden. Zonlicht droogt de matten uit waardoor de kwaliteit van de matten sterk achteruit zal gaan. Daarnaast is het ook belangrijk om de mat goed schoon te houden. Agressieve reinigingsmiddelen, zoals oplosmiddelen en schuurmiddelen moeten vermeden worden bij het reinigen van de mat, evenals olie. Wel kan er gebruik gemaakt worden van een milde zeep, maar gebruik zeker niet teveel zeep. Ook het beschermen van de mat tijdens de asana’s met een speciale towel of yoga mat handdoek kan bijdragen aan het verlengen van de levensduur.

Zoals je hebt kunnen lezen ligt de levensduur van een yoga mat niet volledig aan het materiaal waarvan de mat gemaakt is. Ook de intensiteit van het gebruik de mat, het soort oefeningen die erop worden uitgevoerd en de ondergrond bepalen hoe snel een mat kan gaan slijten. Daarnaast is het belangrijk om de mat goed te blijven reinigen, maar daarbij wel de juiste reinigingsproducten te gebruiken. Lees bij de aanschaf van een nieuwe yoga mat altijd goed de beschrijving, zodat je precies weet hoe je het product moet behandelen. Zo heb je de meeste kans om zolang mogelijk gebruik te kunnen maken van jouw favoriete mat.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard