Liforme yogamat versus Manduka Pro Black yogamat

Geplaatst op 28 januari 2020 | Door Alinda

Yogadocent Alinda de Haan geeft in dit artikel een eerlijke vergelijking tussen haar favoriete yogamatten, de Liforme yogamat en de Manduka PRO Black yogamat.

Mijn naam is Alinda de Haan en ik ben yogadocent.

Elke dag sta ik op mijn mat voor mijn eigen practise en daarnaast geef ik les in Poweryoga, Asthanga Yoga, Vinyasa Flow Yoga, Hatha Yoga en Yin Yoga. De 2 yogamatten die ik dagelijks gebruik zijn de Liforme yogamat en de Manduka Pro Black yogamat.

De reden dat ik beide matten gebruik is, omdat ik de Manduka jaren geleden heb aangeschaft en zonde vindt om deze niet meer te gebruiken, hij bevalt nog steeds goed en deze mat ligt standaard thuis uitgerold. De Liforme mat neem ik overal mee naartoe.

Sinds ik yoga beoefen/geef heb ik diverse yogamatten uitgeprobeerd. De 2 yogamatten die mij het beste bevallen zijn de Liforme yogamat en de Manduka Pro Black yogamat.


De Liforme Yogamat

De Liforme yogamat noemt zichzelf ‘de revolutionaire’ mat. De mat is tot stand gekomen na 5 jaar van intensief onderzoek en ontwikkeling. Sindsdien wordt de mat, waar de techniek dit toelaat, steeds iets verder ontwikkeld indien nodig. De belangrijkste doelen bij het ontwikkelen van de Liforme yogamat was een optimale grip tijdens alle omstandigheden, het juiste materiaal dat werd gebruikt en eco vriendelijkheid. De mat is gemaakt van 100% natuurrubber aangevuld met een milieuvriendelijk en gepatenteerde toplaag van Polyuretaan.

Daarnaast is de mat technisch, heeft hij een mooi design en voorzien van het lijnenwerk (AlignForMe).

Bekijk de Liforme Yogamat

Liforme Yogamat


De Manduka Pro Black Yogamat

De Manduka yogamat, staat al 15 jaar bekend als ’s werelds fijnste yogamat. Het heeft een  hoge dichtheid, dikte, ongeëvenaarde comfort en demping en stevige anti-slip. De PRO is zeer slijtvast en heeft een levenslange garantie.

De Manduka PRO is gemaakt van schoon PVC zonder gifstoffen en daarom geschikt voor recycling. De oppervlak van de mat is helemaal afgesloten, zodat er geen vocht en transpiratie in het binnenwerk van de mat kan komen waardoor deze mat heel hygiënisch is, ook na jaren van gebruik. Door de hoge dichtheid van de mat biedt de PRO een stevige, stabiele ondergrond en goede bescherming voor je gewrichten.

Bekijk de Manduka PRO Black yogamat

Manduka Pro Black Yogamat


Overeenkomsten tussen de yogamatten:

Beide matten hebben een perfecte afmeting en hebben een zeer goede kwaliteit.

Verschil tussen de yogamatten:

De Liforme mat is wat dunner dan de Manduka Pro Black mat. Daardoor is de Manduka prettiger als je veel liggende houdingen doet. Maar doordat de Liforme mat dunner is, is hij makkelijker mee te nemen door zijn gewicht. De Manduka is vrij zwaar.

De Liforme mat heeft veel meer grip  (anti-slip, ook bij veel transpireren) dan de Manduka mat en naast een mooi ontwerp ook nog het lijnenwerk die je als bonus kan beschouwen. Het kan je helpen met het uitlijnen van je houding.

De Liforme mat is gevoeliger qua materiaal, het is belangrijk om schoon op je mat te gaan staan om de mat lang mooi te houden, de Manduka mat kan meer hebben op dit gebied. Daardoor is de Manduka mat meer geschikt om buiten te gebruiken aangezien de Liforme mat lastiger is om aan de onderkant schoon te maken (de structuur aan de onderkant is opener)  tenzij je een schone ondergrond hebt. Maar heb je de Liforme op een zanderige ondergrond gebruikt en je maakt deze niet schoon zal je de toplaag van de mat beschadigen als je hem oprolt. De Manduka maak je erg makkelijk schoon (glad aan de onderkant) en kan meer hebben.

Prijskaartje van de yogamatten:

Aan beide matten hangt een prijskaartje, maar het is het zeker waard. Je zal zeker jaren plezier hebben van je mat. Mijn ervaring heeft me geleerd dat de “goedkopere” matten die ik voor deze 2 aanschafte niet een lange levensduur hadden en dan ben je uiteindelijk toch duurder uit dan wanneer je gelijk een goede mat aanschaft. De prijs van de Liforme yogamat is inclusief yogatas.

Mijn voorkeur:

Als ik een Poweryoga, Asthanga Yoga, Vinyasa Flow, Hotyoga of actieve Hatha Yoga les doe dan kies ik toch echt voor de Liforme Yogamat. Vooral in de Downdog merk je een enorm verschil met de Manduka Pro mat. Persoonlijk vind ik dat de Liforme mat een veel betere grip heeft dan de Manduka Pro Black mat en anti slip is voor mij belangrijk, daarnaast vind ik het design van de mat zo mooi, het geeft naast het technische ook iets extra’s. De mat is makkelijker mee te nemen en het schoonmaken is zo gebeurd met een vochtige schone zachte doek, maar moet wel na elke yoga practise worden gedaan.

De Manduka Pro vind ik fijn bij een rustige Hatha Yoga en een Yin Yoga les. Deze mat is dan iets comfortabeler doordat hij iets dikker is. En dus fijner als je meer zittende en liggende houdingen doet. En ook deze mat is weer zeer makkelijk schoon te maken, met een vochtige doek.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard