Waarom een meditatiekussen kopen van Ecoyogi!

Geplaatst op 29 november 2019 | Door Peter Rigtering

Materiaal van de buiten- en binnenhoezen

De buiten en binnenhoezen kunnen bestaan uit verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld 100% biologisch katoen of conventioneel katoen. Aan het gebruik van conventioneel katoen zitten helaas veel nadelen. Zo zijn er bijvoorbeeld erg veel chemicaliën nodig om genoeg katoen te kunnen verbouwen voor het maken van één meditatiekussen.

100% biologisch of organisch katoen

De meditatiekussens die in de webshop van Ecoyogi of Yogashop: Yogamat-online verkrijgbaar zijn, zijn voorzien van kussenhoezen die gemaakt zijn van 100% biologisch katoen. We hebben gekozen voor deze kussens omdat we graag producten willen leveren die bijdragen aan een betere en duurzame leefomgeving. De meditatiekussens van het merk Ecoyogi zijn vriendelijk voor mens en milieu, omdat het katoen van de kussens wordt geproduceerd zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast worden er geen andere milieuonvriendelijke middelen gebruikt, zoals pesticiden en kunstmest. Het katoen van de kussens wordt met de hand geplukt, waardoor er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van vervuilende machines.

Afwisselende teelt

Bij het telen van milieuvriendelijk katoen wordt de teelt van het katoen afgewisseld met de teelt van granen en peulvruchten. Omdat de boeren hierdoor maar 1/3 van hun grond kunnen gebruiken, is de opbrengst van het biologische katoen lager. Dit is dan ook de reden dat biologisch katoen een hogere prijs heeft.

Gots certificaat

Om zeker te weten dat jouw meditatiekussen duurzaam geproduceerd is, kun je erop letten of het product voorzien is van een GOTS certificaat (Global Organic Textile Standard). Wanneer een meditatiekussen is voorzien van dit keurmerk weet je zeker dat het product met respect voor mens en milieu geproduceerd is. Alle meditatiekussens die op de webshop van Ecoyogi verkrijgbaar zijn, zijn voorzien van dit certificaat.

Ritssluiting en handvat

De meditatiekussens op de webshop van Ecoyogi of Yogamat-online hebben een handige rits, waardoor het mogelijk is om de hoes te wassen. Dit kan door de vulling uit de hoes te halen en de hoes op 30 graden te reinigen. Ook zijn de kussens voorzien van een extra stevig handvat dat het verplaatsen en vervoeren van de kussens zeer eenvoudig maakt.

Bekijk onze Ecoyogi meditatiekussens!

Inhoud van de meditatiekussens

De inhoud van een meditatiekussen kan uit verschillende materialen bestaan, zoals kapok of schapenwol. De meditatiekussens van Ecoyogi worden gevuld met geschoond of gezuiverd boekweitkaf. Boekweit is afkomstig van een éénjarige plant met een breedbladig blad. Omdat de vruchtjes van de boekweitplant lijken op graankorrels wordt er vaak gedacht dat boekweit een soort graansoort is. Dit is echter niet het geval.

Boekweitkaf

De buitenste schillen van de boekweitvrucht worden boekweitkaf of boekweitdoppen genoemd. Boekweitkaf werd vroeger als afvalproduct gezien. Inmiddels weten we dat boekweitkaf net zo hard als hout kan worden door het te drogen. De verschillende afvalproducten van boekweit bleken zich ook onder druk perfect in elkaar vast te grijpen. Hierdoor ontstaat er een stevige massa die veerkrachtig is en zich aanpast aan de vorm van het lichaam.

Voordelen boekweitkaf

Omdat boekweitkaf zich aanpast aan de vorm van het lichaam is het een perfect product voor het uitoefenen van verschillende meditatiehoudingen en asana’s. Het materiaal wordt niet plat, waardoor je het meditatiekussen niet op hoeft te schudden om de juiste vorm terug te krijgen. Het materiaal is geurloos, hypoallergeen en blijft een lange periode zeer veerkrachtig. Omdat het boekweitkaf lichaamswarmte kan geleiden, zal het kussen altijd koel en comfortabel aanvoelen.

Nadelen boekweitkaf of boekweitdoppen

Helaas zitten er meestal ook nadelen aan bepaalde producten. Zo ook aan boekweitkaf. Echter, is het een kwestie van persoonlijke interpretatie of je de nadelen ook echt als nadelen zal ervaren. Sommige yogi’s vinden boekweitkaf minder zacht dan andere materialen die als vulling voor een meditatiekussen gebruikt worden. Daarnaast is boekweitkaf meestal zwaarder dan andere materialen die voor de inhoud van de kussens gebruikt worden en kan er tijdens het schuren van de boekweitdoppen een vreemd geluid ontstaan.

Maximaal gevuld met boekweit

Wanneer je een meditatiekussen aanschaft op de webshop zul je een kussen ontvangen dat maximaal gevuld is met boekweit. Dankzij de aanwezigheid van een rits in de binnenste hoes is het mogelijk om een deel van het boekweit uit het kussen halen. We raden dit aan wanneer je het meditatiekussen te hard of te stijf vindt aanvoelen. Door wat boekweitkaf uit het kussen te halen, kun je ervoor zorgen dat het meditatiekussen zachter en flexibeler aanvoelt.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard