Wanneer heeft een yoga mat goede grip?

Geplaatst op 31 maart 2022 | Door Paula de Greef

Grip is voor veel yogi’s een belangrijk aspect bij het kiezen van een nieuwe yoga mat. Niets is zo vervelend als uitglijden tijdens een intensieve yoga houding. Door onze jarenlange ervaring hebben wij geleerd dat grip wel een relatief begrip is. Wat voor de één een goede grip is, is het voor de ander niet. Hoe komt dit nou eigenlijk? En waar moet je op letten voordat je overgaat tot de aankoop van een nieuwe yoga mat?

Vorm van yoga

Allereest is het goed om te kijken voor welke vorm van yoga je je nieuwe mat wilt gaan gebruiken. Bij rustige vormen zoals Yin yoga of Nidra yoga heb je genoeg aan een gemiddeld goede grip. Vaak zijn de houdingen bij deze rustige vormen zittend of liggend en hou je deze voor een langere tijd vast. Grip is niet de hoogste prioriteit, comfort daarentegen wel.

Ga je naar een iets actievere vorm kijken, zoals Hatha yoga, dan heb je meer grip nodig. Tijdens een Hatha sessie hou je houdingen vaak 5 tot 10 ademhalingen vast en wissel je staande en liggende houdingen af. Deze houdingen vragen om meer kracht en discipline en dus meer grip. Een goede grip is dan belangrijk.

Ben jij een liefhebber van Flow- of Vinyasa yoga waarin dynamische bewegingen elkaar afwisselen dan heb je een goede grip nodig. Te veel grip is daarentegen niet fijn, je flowt namelijk van de ene naar de andere houding en daarbij wil je niet dat je flow geblokkeerd wordt doordat je je voet niet kan verschuiven op de mat.

Wel of niet transpireren

Hoeveel je transpireert tijdens een yoga sessie is voor iedereen verschillend, en is ook vaak afhankelijk van de vorm van yoga die je doet. Als je veel zweet raden wij altijd aan om een yoga handdoek te gebruiken met uitzondering van de rubberen yoga mat met PU toplaag, zoals de Ecoyogi PRO Grip mat of de mat van Liforme. Als je continu veel zweet, zoals bij Hot yoga, is de yoga mat van kurk een geweldige oplossing.

Materiaal

PVC: de meeste yoga matten in een yoga studio zijn gemaakt van PVC. Dit zijn zeer sterke matten met een gemiddelde tot goede grip. In het begin kan deze mat nog wat glad aanvoelen. Dit komt door de olieachtige filmlaagje op de mat die ontstaat tijdens de productie van de mat. Hoe meer je de mat gebruikt, hoe beter de grip wordt. Er zijn ook manieren om dit proces eventueel te versnellen: PVC yoga mat breken - YouTube. Onder zweterige omstandigheden kan de grip van een PVC mat afnemen. Dan wordt een yoga handdoek aangeraden.

RUBBER met of zonder PU toplaag: een yoga mat van rubber heeft over het algemeen de beste grip. Hierbij is het wel belangrijk onderscheid te maken tussen rubberen matten mét en zonder PU toplaag.

  • Een rubberen yoga mat zonder PU toplaag heeft een geweldige droge grip. Direct vanaf het moment dat je de mat uit de verpakking haalt. Wanneer je echter veel begint te zweten raden wij het gebruik van een yoga handdoek aan. Niet alleen voor de grip maar ook voor de duurzaamheid van de mat.
  • Een rubberen yoga mat met PU toplaag heeft zowel een geweldige droge grip als vochtige grip. Dit komt door de mooie PU toplaag die heerlijk zacht aanvoelt maar toch een stevige grip heeft. Het bijzondere van deze toplaag is dat deze snel vocht opneemt maar ook snel weer laat verdampen. Hierdoor heb je ook geweldige grip wanneer je zweet en heb je geenyoga handdoek nodig. Niet alleen geschikt voor Hot- en Bikram yoga, ook bij bijvoorbeeld Vinyasa yoga, Hatha yoga of Ashtanga yoga. Zowel Ecoyogi  als Liforme hebben deze mat in hun aanbod.

Let op, rubber is een natuurproduct en is gevoeliger dan PVC. Hierdoor kan de levensduur van de mat sneller afnemen dan bijvoorbeeld bij PVC.

TPE: wanneer je een rustige vorm van yoga beoefent en niet zo lang actieve houdingen hoeft aan te nemen dan is TPE geschikt voor jouw practice. De grootste voordelen van TPE zijn gewicht, zachtheid en comfort en daarom geschikt voor yogi’s met gevoelige gewrichten. De grip is gemiddeld tot goed.

KURK: dit milieuvriendelijke materiaal wordt stroever naarmate de mat vochtiger wordt. Dus wanneer jij regelmatig staat te zweten tijdens een Hot- of Bikram sessie, dan is een yoga mat van kurk een goede keuze. Als de mat droog is zal je minder grip ervaren. Je kunt dit bevorderen door de mat van tevoren in te sprayen met water.

Onderhoud

Hoe jij je yoga mat gebruikt en onderhoudt beïnvloed de grip van je mat. Allereerst is het belangrijk om voor iedere yoga sessie schone voeten en handen te hebben. Dat betekent ook dat deze vrij zijn van crèmes en oliën anders heb je kans op wegglijden. Verder moet je erop letten dat je je yoga mat na het schoonmaken altijd eerst goed laat opdrogen voordat je deze gaat gebruiken of oprolt. Als de mat vochtig opgeborgen wordt kan dit invloed hebben op de levensduur en de grip. Een rubber mat mag je nooit in de volle zon laten liggen, zonlicht kan de functionaliteit en levensduur van de rubber mat verminderen. TPE kan ook niet goed tegen zonlicht.

Persoonlijke voorkeuren

Tot slot is grip, net als bijvoorbeeld smaak, een relatief begrip. De ene yogi kan op een PVC mat geweldige grip ervaren terwijl de ander teleurgesteld is. Dit is erg persoonlijk en soms lastig te omschrijven. Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips. Mocht je vragen hebben of weet je niet helemaal zeker welke mat je moet kiezen neem dan gerust contact op met ons team.

Liefs,

Team Yogamat-onlineDroge grip

Vochtige grip

PVC

Rubber met PU toplaag

Rubber zonder PU toplaag

TPE

Kurk

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard