De bekendste vormen van yoga, van Hatha yoga tot Kundalini yoga!

Geplaatst op 29 mei 2019 |

Tegenwoordig worden er heel veel verschillende soorten Yoga aangeboden. Sommige vormen zie je overal en soms vind je een Yoga vorm die iemand zelf bedacht heeft binnen een Yoga studio. In dit artikel geven we je graag een overzicht van de verschillende soorten van yoga en wat iedere vorm inhoud.

Het kan ook zijn dat je al jaren een bepaalde Yoga vorm beoefent, die je onwijs fijn vindt. Dan loop je op een dag een andere studio binnen voor dezelfde Yoga vorm en dat kan dan opeens heel anders voelen. Binnen de Yoga zijn er verschillende vormen, maar elke docent geeft uiteraard zijn eigen twist aan het lesgeven. Vanuit eigen ervaring, opleidingen  of overtuiging. Alle Yoga vormen hebben allemaal hun eigen voordelen en doelen waarop ze gericht zijn. Zo kun jij jouw yoga les goed afstemmen op wat jij nodig hebt. Bij elke Yoga vorm staat de verbinding met de ademhaling centraal. Jouw bewegingen zijn gekoppeld aan de ademhaling en in elke houding wil je diep blijven ademhalen.

De verschillende yoga vormen


Hatha Yoga

Hatha wordt gezien als de basis van Yoga. In de Hatha Yoga zijn er staande, liggende of zittende houdingen. Deze worden vaak als losse houdingen aangeboden, met een begin en een einde.Soms worden de houdingen in een bepaalde serie aangeboden, soms statisch of dynamisch.


Vinyasa Yoga

Vinyasa Yoga is een dynamische vorm van Yoga. In deze vorm volgen de houdingen elkaar vrij snel op, verbonden door de ademhaling. Het is een vrij actieve les, met veel creatieve flows.


Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga is ook een hele actieve vorm van Yoga. De Ujjayi ademhaling leidt deze practice.
Ashtanga yoga bestaat uit een vaste serie van houdingen, die altijd hetzelfde zijn. Elke houding is een voorbereiding op de volgende houding.


Yin Yoga

Yin Yoga is een passieve vorm van Yoga. Bij Yin Yoga worden zittende of liggende houdingen voor 3 - 5 minuten aangehouden, soms zelfs langer.

In Yin Yoga helpt de zwaartekracht om jouw lichaam te laten ontspannen. Zo kom je bij de diepere bindweefsels uit en creëer je ruimte bij de gewrichten. Je gebruikt hierbij veel props.


Yoga Nidra

Yoga Nidra wint aan bekendheid. Het staat ook wel bekend als slaapyoga. Yoga Nidra helpt om te ontstressen en om diep te ontspannen.

Yoga Nidra werkt op een dieper niveau. Het brengt je in een fase tussen slapen en wakker zijn. Zo kom je tot volledige ontspanning.


Bikram Yoga

Deze vorm staat ook wel bekend als ‘hot’ Yoga. Je beoefent deze Yoga in een verwarmde ruimte. Het zijn 26 vaste houdingen in deze les.

Doordat het zo warm is, kunnen je spieren zich eerder ontspannen en zo kun je werken aan jouw lenigheid.


Power Yoga

Ook dit is een hele intensieve vorm van Yoga. In de Power Yoga worden intensieve houdingen langer vast gehouden. Zo kun je tijdens een Yoga les werken om fysiek fitter te worden.


Kundalini Yoga

Kundalini Yoga is weer een hele andere vorm. In deze Yoga vorm wordt veel gebruikt gemaakt van Mantra’s, Chanten en de vuurademhaling.

De bewegingen zijn vaak erg dynamisch en hangen samen met het ritme van de ademhaling. Het doel van deze vorm van Yoga is het ‘wakker maken’ van de Kundalini energie, die rust bij ons staartbeen.


Zoveel keuze, uit zoveel verschillende varianten!

Zoals je misschien al wel ziet, er is enorm veel keuze! Natuurlijk werk je in elke les aan een verbinding tussen ademhaling en het lichaam. En je brengt jouw aandacht naar binnen en observeert wat er van binnen in jou omgaat.

En misschien merk je wel dat je de ene periode veel behoefte hebt aan Power Yoga en daarna weer een periode met veel Yin Yoga.

Dat is het mooie van Yoga, er is altijd wel een vorm die bij jou past en bij wat jouw behoeftes zijn.

Voor iedere yoga stijl een passende yogamat!

Wanneer je aan de slag gaat met een nieuwe yoga vorm is het belangrijk een yoga mat te gebruiken die past bij jouw yogadoelen. Bij een rustige yoga vorm zoals yin bijvoorbeeld een comfortabele dikke yogamat prettig in het gebruik, terwijl bij een dynamischere vorm zoals Ashtanga de voorkeur uit gaat naar een dunne yogamat die meer stabiliteit biedt.

In het assortiment van Yogamat-online.nl vind je veel yogamatten met verschillende eigenschappen. Zo vind je gegarandeerd een mat die bij jou past!We wensen je hele mooie Yoga lessen toe! Bekijk ook eens voor yoga lessen | Happy with Yoga

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard