Waarom is de ademhaling zo belangrijk bij yoga?

Geplaatst op 17 oktober 2017 | Door Gea Grobbe

Yoga wordt door veel mensen als rustgevend beschouwd. Yoga kan je dan ook meer innerlijke rust geven. Wanneer mensen aan yoga denken, zullen ze echter vooral denken aan de verschillende oefeningen die uitgevoerd worden. Hoewel deze oefeningen ervoor kunnen zorgen dat je meer rust ervaart, is er een aspect dat hier nog meer invloed op heeft: de ademhaling. De ademhaling is misschien wel het belangrijkste onderdeel om echt yoga te beoefenen. Maar waarom is de ademhaling nou zo belangrijk tijdens yoga?

Het belang van de ademhaling tijdens yoga

De hele dag door ademen we automatisch. Je hoeft hier niet bij na te denken, het gaat vanzelf. Toch is het wel mogelijk om zelf je ademhaling te controleren. Je kunt namelijk anders gaan ademen wanneer je dit zou willen. Doordat de ademhaling ook veel effect heeft op andere reacties van je zenuwstelsel, zoals je hartslag, is dit erg belangrijk om echt rust te kunnen ervaren. Een goede ademhaling kan je zenuwstelsel namelijk tot rust brengen, doordat bijvoorbeeld je hartslag verlaagt. Het is echter wel belangrijk om niet te veel tot rust te komen, omdat je dan weer niet alert genoeg bent om je oefeningen goed uit te voeren. Je moet dus een balans vinden. Deze balans kan gevonden worden door op de juiste manier adem te halen. Dit is dan ook de reden dat de ademhaling ontzettend belangrijk is tijdens het beoefenen van yoga.

Hoe kun je op de juiste manier ademhalen?

Om op de juiste manier adem te halen tijdens het beoefenen van yoga is het belangrijk om jezelf bewust Ademhaling en yogate zijn van je ademhaling. Je moet jezelf focussen op de lucht die je inademt en daarna weer uitademt. Je voelt dan hoe de lucht door je lichaam stroomt en welke spieren je gebruikt tijdens het ademen. Van je bekken tot je schouders is je lichaam bezig met het reguleren van de ademhaling. Het op deze manier concentreren op de ademhaling kan je een gevoel van rust geven. Dit kan je verder uitbreiden door het ademen te combineren met het uitvoeren van oefeningen. Het ritme van je ademhaling loopt dan gelijk met het ritme van je oefeningen. Aangezien het moeilijk kan zijn om het juiste ritme te vinden, kan het nuttig zijn om een regel te gebruiken. Wanneer je een beweging maakt waarbij je borst zich vergroot, adem je in. Zodra je een beweging maakt waardoor de borst zich weer verkleint, adem je uit. Wanneer je uiteindelijk de juiste ademhaling hebt tijdens het uitvoeren van je oefeningen, ervaar je het rustgevende effect van yoga echt en kan je meer innerlijke rust vinden.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard