Meest duurzame yoga mat bij intensief gebruik.

Geplaatst op 22 december 2017 | Door Peter Rigtering

Er zijn diverse yogamatten verkrijgbaar die gemaakt zijn van verschillende materialen. Zo bestaan er bijvoorbeeld yogamatten die gemaakt zijn van natuurrubber of synthetisch rubber. Deze laatste vorm wordt ook wel Thermo Plastic Elastomeer (TPE) genoemd. Naast matten gemaakt van rubber bestaan er ook matten die gemaakt zijn van PVC. Op het gebied van duurzaamheid bij intensief gebruik worden de PVC matten doorgaans door zowel professionele yogabeoefenaars als beginnende yogi’s ervaren als de meest duurzame yogamatten. Dit komt onder andere omdat de matten zeer sterk zijn en daarom een lange levensduur hebben.

Voordelen van PVC yogamatten

PVC yogamatten hebben verschillende voordelen. Zo zijn de matten dankzij de gesloten celstructuur zeer eenvoudig te reinigen en bieden ze de juiste grip en comfort tijdens het beoefenen van uiteenlopende houdingen. Daarnaast zijn de matten veerkrachtig en gaan ze doorgaans gemiddeld vier keer langer mee dan matten die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals natuurrubber en TPE. Manduka PVC Yoga mat in actieZelfs bij intensief gebruik kan er voor een minimale periode van tien jaar tot levenslang gebruik gemaakt worden van een PVC mat. Een ander voordeel van PVC matten is dat ze ook prima buitenshuis gebruikt kunnen worden. Een duurzame yoga mat gemaakt van natuurrubber kunnen bij direct zonlicht mankementen gaan vertonen, terwijl dit op een mat van PVC geen invloed heeft.

Chemisch PVC

Over PVC matten wordt helaas niet altijd positief gedacht en dat is niet helemaal onterecht. Er bestaan namelijk zeer goedkope PVC matten waar verschillende gifstoffen in verwerkt worden. Je kunt hierbij denken aan giftige stoffen zoals onder andere: weekmakers, phthalaten, kleurstoffen en dioxine. Deze matten kosten vaak niet meer dan tien euro en ruiken zeer chemisch. Bij gebruik van een mat die gemaakt is van viese chemisch PVC bestaat de kans op een allergische reactie. Dit is een belangrijke reden waarom je kinderen beter niet in aanraking kan laten komen met dit materiaal.

Schoon PVC

Gelukkig zijn er niet alleen maar PVC yogamatten met gifstoffen verkrijgbaar maar zijn er inmiddels ook verschillende PVC yogamatten op de markt gebracht die schoon en duurzaam zijn en dus zonder al deze giftige stoffen. Naarmate de PVC matten duurder worden, wordt er minder gebruik gemaakt van öko Tex certificaatgifstoffen in het materiaal. Wanneer je zeker wilt weten dat je een PVC mat aanschaft die vrij is van gifstoffen, kun je kijken of de mat voorzien is van een Öko – Tex- certificaat. Dankzij dit certificaat weet je zeker dat je een product in handen hebt dat veilig is voor de gezondheid. De duurzame PVC yogamatten die in onze website verkrijgbaar zijn, zijn de matten van de Manduka PRO-serie of de Ecoyogi Studio-lijn matten. Deze matten zijn voorzien van het Öko – Tex- certificaat en worden ook wel 2.0 duurzame PVC yogamatten genoemd. De matten zijn gegarandeerd veilig in gebruik. Door de strenge eisen die men stelt zijn deze matten ook geschikt om ze te recyclen.

Nadelen van PVC yogamatten

Voor sommige yogi’s is het ondanks de mooie voordelen een nadeel dat de matten van PVC sneller glad worden onder zweterige omstandigheden. Dit probleem is goed op te lossen door gebruik te maken van een speciale yoga handdoek. Het kan zijn dat de PVC yoga mat een iets minder stroef oppervlak heeft dan de meeste yogamatten gemaakt van rubber. De dunne filmlaag die in het begin op een PVC mat zit moet eerst gebroken worden om de mat stroever te maken. Hierdoor zal de mat wat stroever worden naarmate deze langer in gebruik is. Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn ook de aanwezige gifstoffen in de goedkope yogamatten een groot nadeel. De aanwezige gifstoffen hebben een nadelige uitwerking op het milieu. Ondanks dat er een significant verschil bestaat tussen de goedkope yogamatten met mogelijke gifstoffen en de 2.0 PVC yogamatten, zijn ook de 2.0 PVC Ecoyogi Studio yoga matyogamatten niet volledig milieuvriendelijk te noemen. Het Öko – Tex- certificaat zegt namelijk niets over de belasting van het product op het milieu.

Duurzaamheid van een PVC mat

Wanneer je graag een duurzame yoga mat wilt aanschaffen, kun je met verschillende aspecten rekening houden. Hoewel een mat gemaakt van natuurlijk materiaal minder nadelige invloeden heeft op het milieu moet deze mat vanwege de kortere levensduur vaker gefabriceerd worden dan een mat gemaakt van PVC. Om echt te kunnen bepalen of een yoga mat duurzaam is, is het soms raadzaam om een bredere afweging te maken en rekening te houden met verschillende aspecten.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard