Yoga thuis of in de Studio?

Geplaatst op 16 november 2017 | Door Rosalie van den Boogaard

Yoga is in. Elke stad heeft wel een aantal yogascholen waar verschillende soorten yogalessen worden gegeven. We doen aan yoga om allerlei redenen: een moment voor jezelf, voor rust, ruimte, verbintenis, ontspanning of juist inspanning. Maar van oorsprong is yoga veel breder dan alleen lichamelijk onderhoud en rust.

In de yoga sutras van Patanjali kun je meer lezen over de yoga-filosofie. Daar staat het volgende beschreven ‘yogas is cttri vritti nirodha’ ofwel ‘yoga is het stilleggen van het wervelen van de geest’. Dat betekent ook dat je yoga overal kunt doen. Je kunt je geest immers overal beheersen. Maar laten we eerlijk zijn: dat is écht niet zo gemakkelijk als het klinkt. Lukt het jou bijvoorbeeld om yoga te doen in je huis of ga je liever naar een studio om tot jezelf te komen? In deze blog lees je meer over yoga thuis of in de studio; beide hebben namelijk voordelen.

Yoga in de studio

Uitvoering

Als je net met yoga begint of twijfelt over de uitvoering van de houdingen is het fijn als je een les volgt in een studio. Een docent kijkt met je mee of alles goed gaat en ondersteunt je hier en daar met bepaalde houdingen. Je hoeft zelf niet na te denken over de inhoud van de les en gaat mee met de flow en de begeleiding. Ook kan een docent rekening houden met eventuele blessures, dus geef ook altijd aan als je ergens last van hebt.

Aandacht

Verder kan het makkelijker zijn om je aandacht naar binnen te richten omdat je niet in je eigen vertrouwde omgeving bent. Thuis kun je snel worden afgeleid door to-do-dingen. Kijk of je tijdens een les jezelf echt kan overgeven aan de begeleiding ook al zijn sommige dingen een beetje onwennig of anders dan anders. Yoga thuis of in de studioMijn eerste Nadi Sodhana (wisselende neusgatademhaling) vond ik best een beetje raar.

Materiaal

Een ander voordeel is dat in de meeste yogastudio’s volop materiaal aanwezig is. Zoals yogamatten, yoga-blokken, Yoga bolsters,  yogakussens, oogkussen, dekens of yoga-riemen. Zo heb je het juiste materiaal tot je beschikking. Bij sommige lessen maak je hier (op een yoga mat na) geen gebruik van. Maar bij andere vormen van yoga zoals Yin yoga of Iyengar yoga trek je écht alles uit de kast. Materiaal is belangrijk om je houding te ondersteunen en te verdiepen.

Yoga thuis

Dagelijks voordelen ervaren

Yoga is veel breder dan een wekelijk lesuurtje en gaat verder dan je yogamat. Hoe fijn is het dan ook om ook thuis met yoga bezig te zijn en de voordelen dagelijks te ervaren. Als je thuis aan yoga doet, kun je je helemaal op jezelf richten. Er is geen docent die verteld wat je moet doen dus je kunt doen waar je op dat moment zelf behoefde aan hebt. Als je je reguliere lesuren afwisselt met je home practice word je eigen uitvoering niet alleen beter maar krijg je daarnaast vanzelf meer inspiratie om thuis op je yoga mat te stappen. Yoga in de studio en thuis vullen elkaar wat mijn betreft mooi aan.

Rustige plek

Als je thuis aan yoga doet, is het wel fijn als je een rustig plek hebt waar je je makkelijk terug kunt trekken. Als je kamer heel rommelig is of je telefoon gaat zorgt dat voor verstoring en irritatie en dat De Liggende vlinderwillen we juist niet. Daarnaast werkt haast erg nadelig, dus plan genoeg tijd in om tot rust te komen.

Vaste routine

Als je een routine maakt van je yoga-oefeningen thuis, dan vergeet je deze minder snel. Zet je wekker bijvoorbeeld net iets eerder om de dag in rust met yoga te beginnen. Een vaste serie zoals de Zonnegroet doet het altijd goed in de morgen en geeft je meteen energie. Heb je hier geen ruimte voor in de ochtend? Sluit dan de dag af met yoga, bijvoorbeeld met de Maangroet want ook voor meer ontspanning zijn er natuurlijk mogelijkheden. Yoga voor het slapengaan is erg goed voor een intensere nachtrust. Houdingen zoals Balasana (child pose) of de Supta Baddha Konasana (liggende vlinder) zijn hier uitermate geschikt voor, vooral als je wordt ondersteund door een bolster. Zoek dus een moment dat jou het beste schikt. Begin klein, misschien met 15 minuutjes per dag, en bouw dit dan uit. En mocht je geen inspiratie hebben voor een zelfbedachte les: er zijn genoeg leuke Youtube-kanalen waar lessen worden aangeboden.

Materiaal

Als je thuis aan yoga doet dan is het wel fijn om goed materiaal in huis te hebben. Zelf maak ik altijd gebruik van een yoga-mat, bolster, deken en soms gebruik ik ook een yoga blok, yoga riem en een oogkussen. Gelukkig is er genoeg keus qua materiaal, prijs en duurzaamheid. In een eerdere blog lees je meer over mijn top 5 van basis yoga artikelen.

Wat mij betreft is yoga in de studio en thuis een mooie combinatie en vullen ze elkaar goed aan. Mocht je het leuk vinden om meer yoga-blogs te lezen kan dat op wwww.welikeyoga.nl

 

Een hele fijne yoga-les (thuis of in de studio) en mooie dag!

Namasté,

Rosalie 

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard