Hoe kies ik het juiste meditatiekussen?

Geplaatst op 17 september 2016 | Door Peter Rigtering

De keuze voor het juiste meditatiekussen of ander hulpmiddel is afhankelijk van je meditatiehouding, de uitlijning van je houding, je lengte, lenigheid en voor velen de look en feel van een meditatiekussen.

Waarvoor heb je een meditatiekussen nodig? 

Het menselijke lichaam is uniek. De meeste mensen hebben daarom ondersteuning nodig bij het vinden van een correcte houding en het uitlijnen van hun lichaam. Indien je niet de juiste houding en uitlijning kunt vinden tijdens het mediteren zal dit gevolgen hebben voor de meditatiesessie. Wanneer de benen, heupen, je rug en hoofd niet goed zijn uitgelijnd kunnen er diverse lichamelijke ongemakken ontstaan die je kunnen afleiden van een succesvolle meditatie. Meditatiekussens, meditatiestoeltjes, yoga dekensYoga bolsters, zabutons en andere hulpmiddelen kunnen je helpen bij het verbeteren van je houding en uitlijning.

Het is voor veel mensen de kunst om het juiste meditatiekussen en een goede houding te vinden waarin je langdurig en in een ontspannen houding kunt zitten zonder je daarbij ongemakkelijk te voelen.

De juiste basis voor een goede zithouding: 

(Er gelden uitzonderingen voor mensen met blessures of lichamelijke beperkingen)

Voor een goede meditatiehouding zijn twee punten belangrijk:

1. Een driehoek van zitvlak en je knieën zorgt voor stabiliteit en vormt de basis voor de juiste zithouding. Hierbij is het belangrijk dat de druk gelijkmatig over het zitvlak en de knieën is verdeeld. Om deze stabiliteit te bereiken zijn veel zitvarianten mogelijk, zoals de lotus, halve lotus, geknielde houding en kleermakers zit.Meditatiehouding

2. Je heupen bevinden zich iets hoger of gelijk aan je knieën. Door hierop te letten zal je bekken automatisch naar voren kantelen. Het bekken komt nu in de goede basispositie voor een natuurlijk ontspannen rug waarbij alle wervels worden ontlast.

Om langdurig in bovenstaande houding te kunnen zitten is het dus van belang om het juiste meditatiekussen met de goede hoogte te vinden met een gelijkmatige verdeling van de druk in de driehoek van zitvlak en knieën en de juiste kanteling van het bekken.

Welk meditatiekussen heb ik nodig? 

Rond meditatiekussen.

Dit is het meest verkochte en populaire meditatiekussen. Dit kussen is geschikt voor de verschillende zit varianten zoals de lotushouding, de kleermakerszit en de geknielde houding. Het onderscheid tussen de manieren van zitten wordt vaak bepaald door de hoogte van het juiste meditatiekussen. Een rond kussen vormt een veilige keuze als je regelmatig een andere houding wilt aannemen. Dit kussen bovendien ook multifunctioneel inzetbaar, bijvoorbeeld als voetenbankje of stoeltje voor kinderen aan een lage tafel.

Halve maan of sikkelvormige meditatiekussen.

Deze meditatiekussens zijn bijzonder geschikt voor mensen die in een halve lotushouding, een hele lotus-houding of in de kleermakerszit zitten. De vorm van dit kussen heeft als voordeel dat het ondersteuning biedt aan het zitvlak en de dijen. Daarnaast is er ruimte om je benen dicht onder je lichaam te plaatsen. Een ander voordeel van een halve maan meditatiekussen is dat het kussen een lichte wig vorm heeft waardoor je bekken automatisch naar voren kantelt.

Ondersteunend meditatiekussen.

Deze kussens zijn er in veel verschillende vormen en maten. Deze kussens worden vaak gebruikt als aanvulling voor het vinden van balans of als zeer specifieke ondersteuning.

Meditatiekussen - Meditatiemat (zabuton).

Meditatiekussen - meditatiemat

De meditatiemat wordt vaak gebruikt in combinatie met een kussen, een meditatiebankje of een meditatiekrukje. Door gebruikt te maken van een zabuton zal je minder snel last hebben van pijnlijke gewrichten. De meditatiemat vormt een belangrijke ondergrond om langdurig en comfortabel te kunnen zitten.

Meditatiestoel - Backjack

De meditatiestoel is ervoor mensen die op een meditatiekussen moeilijk kunnen mediteren. Mediteren op een kussen kan soms lastig zijn, een meditatiestoel biedt altijd een optimale ondersteuning voor de rug. Zeker wanneer je last hebt van (lichte) rugklachten kan het oncomfortabel zijn om langdurig te zitten. In dit geval biedt een meditatiestoel de perfecte oplossing.

Conclusie:  

Een goed en passend kussen, zabuton of stoel vormt een belangrijk hulpmiddel tijdens het uitvoeren van je meditatie. Het zorgt voor een goede houding en uitlijning van je lichaam. Of je nu kiest voor een rond kussen, halve maan kussen of een meditatiestoel; de hulpmiddelen kunnen je meditatie ervaring aanzienlijk verbeteren. 

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard