Milieuvriendelijke rubber yogamatten » Voor- en nadelen!

Geplaatst op 28 november 2019 | Door Peter Rigtering

Wanneer je een yoga mat gaat aanschaffen, zul je al snel merken dat er volop keuze is tussen uiteenlopende matten. Het assortiment van Yogamat-online is gericht op yogi’s die één of meerdere vormen van yoga beoefenen, zodat er voor elk soort yoga wel een geschikte matje in ons assortiment verkrijgbaar is. Omdat Yogamat-online zich vooral richt op milieuvriendelijke yogamatten, vertellen we je graag welke milieuvriendelijke yogamatten we in het assortiment hebben en wat de voor- en nadelen zijn.

Natuurrubber en synthetisch rubber

De milieuvriendelijke yogamatten die in onze webshop verkrijgbaar zijn, zijn gemaakt van natuurrubber en van synthetisch rubber, ook wel Thermo Plastic Elastomeer (TPE) genoemd. De matten van natuurrubber zijn daarnaast nog onder te verdelen in matjes met een open celstructuur en een gesloten celstructuur. Ook zijn er rubbermatten verkrijgbaar met een PU toplaag.

Biologisch afbreekbaar

Alle  natuurrubber yogamatten in onze webshop zijn biologisch afbreekbaar waardoor ze geen belasting voor het milieu vormen. Een nadeel hiervan is wel dat de levensduur van deze matjes daardoor gemiddeld korter is dan van een yoga mat die gemaakt is van minder milieuvriendelijk materiaal, zoals bijvoorbeeld PVC.

Andere invloeden op de levensduur

De levensduur van een yogamat is daarnaast sterk afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en het onderhoud. Door de mat op de juiste manier te behandelen kun je de levensduur verlengen. Matten gemaakt van natuurrubber zullen sneller afbreken wanneer deze te maken krijgen met natuurlijke invloeden van buitenaf, zoals zonlicht, vocht en zuurstof. Wanneer je de rubbermat in de zon legt, zal deze snel uitdrogen waardoor de kwaliteit en functionaliteit van de yogamat sterk achteruit gaat. Ook is het belangrijk om de yoga mat goed schoon te houden, maar daarnaast is het wel van belang dat je de mat niet reinigt met oplosmiddelen, olie of schuurmiddelen.

Natuurrubber met open celstructuur

 • Voordelen
  De milieuvriendelijke yogamatten van natuurrubber met een open celstructuur zijn van het merk Jade Yoga. Deze yoga matjes zijn stroever en hebben een ruwer oppervlak dan natuurrubber yogamatten met een gesloten celstructuur. Het voordeel hiervan is dat je minder kans hebt om uit te glijden. De matten hebben een zeer goede veerkracht en hebben daarnaast een zacht oppervlak. Door de open celstructuur kunnen deze matten vocht opnemen waardoor ze wat langer hun grip behouden.
 • Nadelen
  Helaas zijn er ook een aantal nadelen waarmee je te maken krijgt wanneer je kiest voor natuurrubber met een open celstructuur. Door de open celstructuur kan de yogamat gemakkelijk vocht en stof opnemen en is deze moeilijker schoon te maken. Als je de mat net in je bezit hebt, zul je merken dat de mat in het begin een sterke rubbergeur heeft. Deze zal na verloop van tijd (3 á 4 weken) een stuk minder worden en uiteindelijk zo goed als helemaal verdwijen. De matten zijn stroever dan die met een gesloten celstructuur, maar er is daardoor wel meer wrijving bij het gebruik van deze yogamatten, waardoor er sneller slijtage kan ontstaan. De levensduur van deze matten is afhankelijk van intensiteit en onderhoud 6 maanden tot 5 jaar.


Yoga matten van natuurrubber met gesloten celstructuur

 • Voordelen
  De natuurrubber yogamatten met een gesloten celstructuur zijn bijvoorbeeld die uit de collectie van de Manduka eKO serie. Deze matten zijn iets minder stroef dan die met een open celstructuur, maar wel stroever dan de meeste yogamatjes die gemaakt zijn van PVC. Deze eco vriendelijke yogamatten hebben een goede veerkracht en een oppervlak dat zacht aanvoelt. Deze matten zijn, in tegenstelling tot de matjes met een open celstructuur, gemakkelijk schoon te maken omdat deze aan de bovenzijde geen vocht en stof opnemen.
 • Nadelen
  Door de hoge kwaliteit en dichtheid zijn deze rubbermatten zijn deze relatief zwaar van gewicht. Ook deze matten kunnen in het begin een sterke rubbergeur verspreiden die na verloop van tijd (3 á 4 weken) zal verdwijnen. De levensduur van deze milieuvriendelijke matten varieert van 1 tot 6 jaar.


Yoga matten rubber met PU toplaag

 • Voordelen
  De milieuvriendelijke yogamatten met een PU toplaag zijn de Ecoyogi PRO Grip en de yogamatten van het merk Liforme. Deze zijn op dit moment de stroefste matten die gemaakt zijn van natuurrubber en hebben een zeer glad oppervlak dat zacht aanvoelt. De PU toplaag op de mat neemt vocht op, maar dit vocht verdampt ook weer snel. De matten zijn eenvoudig hygiënisch schoon te maken. Dankzij deze bijzondere PU toplaag zijn deze matten minder gevoelig voor invloeden van buitenaf dan matten die niet voorzien zijn van deze laag.
 • Nadelen
  Het beoefenen van asana’s in combinatie met scherpe sieraden of andere materialen kan ervoor zorgen dat er krassen in de bovenlaag van de mat ontstaan. De matten zijn daarnaast relatief zwaar en bij regelmatig intensief zweten bestaat er de kans dat er lichte vlekken op de mat ontstaan als de matten niet goed onderhouden worden. De vlekken hebben geen invloed op de prestatie van het product. De levensduur van de matten is 2 tot 8 jaar.


Yoga matten Synthetisch rubber (TPE)

 • Voordelen
  In de webshop zijn er milieuvriendelijke yogamatten van het merk Manduka, Ecoyogi en AKO  verkrijgbaar die gemaakt zijn van synthetisch rubber beter bekend als TPE. Deze matten zijn erg licht van gewicht en voelen daarnaast zacht en comfortabel aan. De matten zijn zeer elastisch en zitten wat de stroefheid betreft tussen PVC en rubber in. De nieuwe Manduka matten zijn een soort nieuwe vorm van TPE. Deze matten zijn door een hogere dichtheid zwaarder en nog comfortabeler.
 • Nadelen
  Omdat het gebruik van synthetisch rubber bij yogamatten nog niet zo heel lang voorkomt, zijn de exacte voor en nadelen nog niet volledig bekend. De matten zijn erg licht, waardoor het meer tijd kost om de matten vlak op de grond te laten liggen. De matten zullen sneller glad worden onder vochtige omstandigheden en kunnen in het begin wat sterk ruiken. Deze geur zal redelijk snel verdwijnen.


Wanneer je intensief yoga beoefend en op zoek bent naar een mat met een lange levensduur is het een optie om te kiezen voor een mat gemaakt van PVC die milieuvriendelijk is geproduceerd (dus zonder schadelijke stoffen). Deze matten vallen in de basis niet onder de meest milieuvriendelijke yogamatten, maar omdat de kans groot is dat het product langer meegaat, hoeft deze minder vaak gefabriceerd te worden. Daarnaast zijn de PVC matten die CO2 neutraal zijn geproduceerd zoals Ecoyogi Studio en de Manduka PRO serie geschikt voor recycling. Dit in tegenstelling tot PVC matten vol met schadelijke en allergische stoffen. Het is volledig aan jou wat je belangrijk vindt en welke afwegingen je hiervoor maakt.

Bij Yoga mat online vind je verschillende yoga matten van natuurrubber, TPE en PU. Bekijk de matten en bestel gemakkelijk de mat die bij jou past!

Bekijk de yoga matten


Wil je meer informatie over milieuvriendelijke rubber yogamatten? Neem dan contact op met onze klantenservice!

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard