Oefening Uitgelicht: De Zonnegroet

Geplaatst op 02 november 2023 | Door Peter Rigtering

Yoga is een tijdloze praktijk die harmonie tussen lichaam en geest bevordert. Een van de meest iconische yogasequenties is de "Zonnegroet" of "Surya Namaskar" in het Sanskriet. Deze dynamische reeks houdingen, geïnspireerd door de groet aan de zon, is niet alleen een fysieke oefening, maar ook een spirituele en mentale praktijk. In dit artikel zullen we de zonnegroet onder de loep nemen, de voordelen ervan bespreken, uitleggen hoe je de zonnegroet correct uitvoert en variaties aanreiken om je yogapraktijk te verrijken.

1. Wat is de Zonnegroet?

De Zonnegroet is een reeks van twaalf yogahoudingen die op een vloeiende en ritmische manier worden uitgevoerd. Deze houdingen zijn ontworpen om het hele lichaam te strekken, de ademhaling te synchroniseren met de beweging en innerlijke warmte te genereren. De Zonnegroet is een van de meest populaire en toegankelijke yogasequenties en wordt vaak gebruikt als een opwarmingsoefening aan het begin van een yogales.

De Zonnegroet heeft zijn oorsprong in de Vedische tradities van India en wordt in veel yogastijlen beoefend. Elke houding in de sequentie heeft een specifieke betekenis en samen vormen ze een krachtige manier om de dag te beginnen met dankbaarheid voor de zon, die symbool staat voor leven en energie.

2. Voordelen van de Zonnegroet

De Zonnegroet biedt tal van voordelen voor zowel het lichaam als de geest:

Fysieke voordelen:

 • Flexibiliteit: De Zonnegroet strekt de belangrijkste spiergroepen en gewrichten, waardoor je lichaam leniger wordt.
 • Kracht: De sequentie is een geweldige manier om zowel spierkracht als uithoudingsvermogen op te bouwen.
 • Houding: De Zonnegroet bevordert een goede lichaamshouding en een sterke kern.
 • Verbeterde bloedsomloop: De ritmische beweging stimuleert de bloedsomloop en kan helpen bij het verminderen van spanning in de spieren.

Mentale en spirituele voordelen:

 • Stressvermindering: Het synchroniseren van ademhaling en beweging helpt bij het kalmeren van de geest en vermindert stress.
 • Bewustwording: De Zonnegroet moedigt je aan om in het moment te zijn en je te verbinden met je innerlijke zelf.
 • Spirituele verbinding: De Zonnegroet wordt vaak gezien als een eerbetoon aan de zon, wat kan helpen bij het verdiepen van je spirituele verbinding met de natuur.
 • Energieniveau: De Zonnegroet wekt je lichaam en geest op, waardoor je je energieker en alerter voelt.


3. Hoe voer je de Zonnegroet correct uit?

Het uitvoeren van de Zonnegroet vereist aandacht voor zowel de houdingen als de ademhaling. Hier is een eenvoudige uitleg van de basisversie:

 1. Begin staand met je voeten tegen elkaar en handen in gebedshouding voor je borst.
 2. Adem diep in terwijl je je armen omhoog brengt en je rug buigt, je heupen naar voren kantelt en je hoofd opheft (Houding 1: Berg of Samasthiti).
 3. Adem uit terwijl je voorover buigt vanuit de heupen, je handen naast je voeten plaatst en je knieën recht houdt (Houding 2: Voorovergebogen houding of Uttanasana).
 4. Adem in en stap met je rechtervoet naar achteren terwijl je je borst omhoog brengt en je rug buigt (Houding 3: Plank of Phalakasana).
 5. Adem uit en duw je heupen omhoog naar de neerwaartse hondhouding, waarbij je je hielen richting de grond duwt en je je lichaam in een omgekeerde "V" vorm brengt (Houding 4: Neerwaartse hond of Adho Mukha Svanasana).
 6. Adem in en breng je rechtervoet naar voren tussen je handen, terwijl je je borst omhoog brengt en je rug buigt (Houding 5: Plank).
 7. Adem uit en breng je linkerbeen naar voren, naast je rechtervoet, en buig voorover (Houding 6: Voorovergebogen houding).
 8. Adem in terwijl je je armen omhoog brengt, je rug buigt, je heupen naar voren kantelt en je hoofd optilt (Houding 7: Berg).
 9. Herhaal de sequentie met je linkerbeen naar achteren om de andere kant op te gaan.

Zonnegroet


4. Variaties op de Zonnegroet

De Zonnegroet kan worden aangepast aan verschillende behoeften en niveaus. Hier zijn enkele variaties:

 • Langzame Zonnegroet: Voer de houdingen langzaam en gecontroleerd uit om de nadruk te leggen op flexibiliteit en ademhaling.
 • Dynamische Zonnegroet: Voer de houdingen sneller uit om je hartslag te verhogen en kracht op te bouwen.
 • Zonnegroet voor beginners: Vereenvoudig de houdingen door bijvoorbeeld je knieën op de grond te laten rusten in de plankpositie.
 • Geavanceerde Zonnegroet: Voeg extra houdingen toe, zoals de Krijger-reeks of de Krijger-3 houding, om de sequentie uitdagender te maken.

De Zonnegroet is een veelzijdige yogasequentie die geschikt is voor zowel beginners als ervaren yogi's. Het biedt talloze fysieke en mentale voordelen en kan worden aangepast aan je behoeften en doelen. Het is een geweldige manier om je dag te beginnen, jezelf te verbinden met de natuur en je innerlijke kracht te ontdekken. Dus rol je yogamat uit en begroet de zon met de Zonnegroet!

 

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard