Afvallen met yoga? Verbrand calorieën met diverse soorten yoga!

Geplaatst op 18 juli 2018 | Door Peter Rigtering

Yoga heeft de reputatie een zachte manier te zijn om je spieren te rekken en je lichaam en geest te helpen ontspannen. Hoewel deze perceptie zeker klopt en een van de redenen is dat yoga vaak wordt aanbevolen roept het ook de vraag op: verbrand je tijdens yoga ook calorieën?

Alle liefhebbers van yoga die zich zorgen maken over calorieën zullen blij zijn met het onderstaande antwoord. In het kort: ja, yoga verbrandt calorieën. De hoeveelheid calorieën hangt echter af van een aantal factoren die hieronder worden uitgelegd.

Yoga, lichaamsgewicht en calorieën verbruiken

Jouw lichaamsgewicht heeft veel te maken met de hoeveel calorieën die je verbrandt bij verschillende activiteiten – en yoga is daarop geen uitzondering. Harvard Health Publicaties (Harvard Medical School) heeft zelfs geschreven dat mensen die aan yoga doen, gemiddeld 120 calorieën verbranden bij 30 minuten yoga als ze 60 kilo wegen. Ter vergelijking, als jouw gewicht rond 90 kilo is, verbrandt je ongeveer 178 calorieën in dezelfde tijd.

Hoeveel calorieën verbrand je met yoga?

Je lichaamsgewicht en de duur van je training zijn belangrijke factoren bij het bepalen van het aantal calorieën die je verbrandt tijdens je yoga. Ook de vorm die beoefend bepaald in belangrijke mate hoeveel calorieën je verbruikt. Ben jij benieuwd naar hoeveel calorieën jij verbrand per type yoga? Bekijk dan de volgende informatie:

Calorieën per uur met Hatha yoga

Calorieën verbranden met Yoga

Hatha yoga wordt gezien als een zachte vorm. Daarom kun je hierbij afhankelijk van je gewicht en intensiviteit een verbranding verwachten van tussen de 175 en 275 calorieën per uur.

Bekijk hier de yogamatten geschikt voor Hatha yoga


Calorieën per uur met Iyengar yoga

Iyengar yoga heeft een specifieke focus op uitlijning en houdingen. Deze vorm bevat minder veel bewegingen. Daarnaast worden mensen die deelnemen aan Iyengar aangemoedigd om blokken en andere hulpmiddelen te gebruiken om hun bewegingen te versterken en om je te helpen in de juiste positie/houding te komen. Met deze vorm yoga verbrand je ongeveer 175 - 225 calorieën per lesuur.


Calorieën per uur met Ashtanga yoga

Ashtanga yoga wordt ook wel power yoga genoemd. Het is ontwikkeld om verschillende specifieke bewegingen uit te voeren terwijl je de ademhaling afstemt op deze bewegingen. Daarom is ashtanga meer inspannend, wat betekend dat je ongeveer tussen de 350 en 450 calorieën kunt verbranden per uur.

Bekijk hier de yogamatten geschikt voor Ashtanga yoga


Calorieën per uur met Bikram yoga

Bikram yoga ook wel bekend als hot yoga. Dit noemt men zo omdat het wordt gedaan in een verwarmde ruimte van 34 tot 40 graden met een hoge luchtvochtigheid. Het bevat een serie van 26 posities die in een vaste volgorde worden uitgevoerd. In de meeste gevallen duurt een les 90 minuten en worden ongeveer tussen de 450 en 550 calorieën  per uur verbrand.  Het bijzondere aan deze vorm is dat de meeste mensen denken dat je veel meer calorieën verbrandt dan bij veel andere vormen van yoga. Nu is uit studie van Dr Bryant aan de universiteit van Wisconsin-La Crosse gebleken dat je tijden het beoefenen van yoga onder warme omstandigheden je niet veel meer calorieën verbrandt dan onder normale omstandigheden.

Bekijk hier yogamatten voor Bikram yoga


Calorieën per uur met Vinyasa (flow) yoga

Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga waarbij het doel is elke beweging af te stemmen op je ademhaling. Deze vorm bevat een grote hoeveelheid bewegingen waarbij je in een vloeiende beweging van de ene positie naar de andere gaat. Veel mensen verbranden hierbij ongeveer 550 - 650 calorieën per uur.


Yoga en gewichtsverlies

Een cruciaal element welke je niet over het hoofd mag zien als je gewicht wil verliezen is het feit dat je ook je calorie inname moet reguleren, dit om je te helpen gewicht te verliezen of in stand te houden. Een gewichtsverlies van ongeveer een pond per week wordt gezien als een gezond tempo van afvallen. Dit staat in verhouding tot de verbranding van ongeveer 500 meer calorieën dan je inneemt.
Als je wilt afvallen met yoga willen we je adviseren om je calorie inname te verlagen met 200 calorieën en daarnaast een uur lang een actieve vorm van yoga te beoefenen, waarbij je de overige 300 calorieën verbrandt. Hiermee kun je een gewichtverlies van een pond per week realiseren.

Ben jij op zoek naar een yogamat die past bij jouw specifieke wensen? Dan hebben wij diverse pagina's opgesteld om het voor jou zo gemakkelijk mogelijk te maken. Heb je vragen of wil je graag meer informatie over een specifieke yogamat, neem dan contact op met onze klantenservice.


Bronnen:

calcuworld.com/health-calculators/calories-burned-in-yoga-calculator/
popsugar.com/fitness/Total-Calories-Burned-During-Popular-Yoga-Classes-16392584
dailymail.co.uk/news/article-2385254/Sorry-Gwyneth-Hot-yoga-popular-celebrities-does-NOT-burn-calories-study-claims.html

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard