Welke yogamat past bij mij? 

Het kiezen van een yogamat heeft vooral te maken met de vorm(en) van yoga die je beoefent. Elke vorm van yoga vraagt om een andere vorm van ondersteuning. We benoemen hier 4 yogavormen en geven je advies welke mat hierbij past. 

Hatha yoga 

Deze klassieke vorm van yoga gaat vooral om het versterken en versoepelen van je lichaam. De asana’s bestaan veelal uit balansoefeningen en houdingen die je geest en lichaam met elkaar verbinden. In dit geval zou je kunnen volstaan met een mat van maximaal 4,5mm dikte. Juist omdat de mat minder dik is, is het makkelijker balans te houden. Een yogamat van echte topkwaliteit is bijvoorbeeld de Liforme Love yogamat. Deze yogamat biedt naast veel comfort iets extra’s: op het oppervlak is op subtiele wijze het gepatenteerde asana houdingssysteem AlignForMe gegraveerd. Ook leuk aan deze mat: je krijgt er een mooie draagtas bij!   

Bikram Yoga 

Bij Bikram yoga voer je in een hoog tempo verschillende yogaoefeningen achter elkaar uit in een ruimte waar het zo’n 40 graden is. Het idee is dat je hierdoor veel afvalstoffen letterlijk je lichaam uitzweet. En juist omdat je zweet, wil je dat jouw yogamat grip biedt. Voor deze vorm van yoga raden we dan ook een dikkere mat aan van 5mm of 6mm. Een echte aanrader voor Bikram yoga (of het afgeleide hot yoga) is de Manduka GRP yogamat. Door de speciaal ontworpen structuur, blinkt deze yogamat uit in het bieden van grip. Met name wanneer de mat iets vochtig wordt, neemt de grip toe. 

Ashtanga yoga

Bij deze krachtige vorm van yoga gaat het vooral om het uitvoeren van vaststaande series van oefeningen die elk weer dynamisch in elkaar overlopen. Deze series oefeningen zijn gebaseerd op de acht verschillende disciplines van yoga, te weten: deugdzaamheid, reinheid, asana’s, ademhaling, controle over zintuigen, concentratie en meditatie. Juist bij Ashtanga yoga is het belangrijk om te kijken naar wat je nodig hebt voor jouw lichaam. Heb je behoefte aan extra grip door het zweten? Kijk dan naar een dikkere mat van 5mm of 6mm. Wil je vooral dat je contact maakt met de grond voor extra balans tijdens het uitvoeren van asana’s? Dan is een mat met een maximale dikte van 4,5mm voldoende. Beginnende yogi halen het meeste uit een wat dunnere mat, omdat zij dan beter balans kunnen houden.  

Power yoga

Power yoga is de meest explosieve vorm van yoga waarbij je werkt aan het vergroten van je spierkracht en een betere conditie. Ook bij deze vorm van yoga zal je merken dat je vooral een dikke yogamat nodig hebt die grip biedt en een goede demping. Een populaire yogamat met deze eigenschappen is de Manduka Black PRO yogamat. Deze yogamat heeft een stofachtige bovenlaag die in combinatie met de dikte van de mat ultieme grip biedt. 

Wat is voor jou de beste yogamat?

Naast de adviezen die wij je geven om de beste yogamat uit te kiezen voor jouw situatie, is het vooral de kunst om erg goed naar jezelf en je eigen lichaam te luisteren. Waar liggen je verbeterpunten? De vuistregel is eigenlijk: een dunnere yogamat voor meer balans, een dikke yogamat voor meer grip en een betere demping. Daarnaast komt het ook aan op eigen smaak. Tegenwoordig zijn yogamatten in alle kleuren te verkrijgen. Wil je trouwens dat kleuren in de yoga ook een betekenis hebben? Lees maar eens welke kleur yogamat bij jou past. 

De beste yogamat koop je bij Yogamat-online. Begin nu met het bestellen van jouw yogamat, dan wordt deze binnen 1 dag verzonden.

Bekijk ook eens onze overige pagina's:

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard