Yoga mat

AANBIEDING


€17,50 €14,90

Het kopen van een yoga mat is iets wat je niet zomaar doet zonder er eerst even goed over na te denken. Het soort yoga mat dat je uiteindelijk in huis zal halen is onder meer afhankelijk van het type dat yoga je beoefent. Zo maken we een onderscheid tussen verschillende vormen zoals Hatha, Iyengar, Ashtanga, Bikram, Power en ga zo maar door. Verschillende van deze vormen van yoga beschikken over een meer dynamisch karakter ten opzichte van de andere. Indien je één van de meer dynamische vormen beoefent heb je behoefte aan een yoga mat die zorgt voor een combinatie van grip, stabiliteit en comfort. Bovendien spreekt het voor zich dat ze ook van een sterk materiaal moet zijn vervaardigd.

Een yoga mat die goed absorbeert

Op het ogenblik dat mensen een fysieke inspanning leveren gaan ze vaak al snel zweten. Wie veel zweet tijdens het beoefenen van yoga kan het best kiezen voor een mat die goed het zweet absorbeert. Ook een yoga handdoek kan in deze gevallen interessant blijken te zijn. Bovendien is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat het type yoga mat waarvoor je kiest ook afhankelijk is van de oefeningen die je doet. Doe je bijvoorbeeld overwegend staande of zittende oefeningen? Bij staande oefeningen zijn factoren zoals stabiliteit, grip en contact met de grond belangrijk. In het geval van liggende of zittende oefeningen is het dan weer interessant om te kiezen voor een dikkere yoga mat. Zo kan je rekenen op meer warmte en comfort waardoor beknellingen op efficiënte wijze tegen kunnen worden gegaan. Het nadeel van een yoga mat die wat dikker is, is wel dat er moet worden ingeboet op vlak van stabiliteit.

Een kwalitatieve allround yoga mat

In het merendeel van de gevallen kiezen mensen er voor om een kwalitatieve, allround yogamat te bestellen. Een dergelijke mat bevat zoveel mogelijk van de vereiste eigenschappen. Het betreft hier doorgaans yoga matten die beschikken over een dikte gaande van 4 tot en met 6 mm. Daar waar een dunnere mat vaak te hard is zorgt de dikkere mat voor een gebrek aan stabiliteit. Het is op dit vlak dan ook zaak om de gulden middenweg te vinden. Hou bovendien bij het aanschaffen van een allround yogamat ook nog rekening met andere factoren zoals de milieu vriendelijkheid, de kleur evenals het materiaal waaruit ze is vervaardigd.

Verschillende van de eigenschappen waar een yogamat over beschikt berusten op persoonlijke voorkeuren. Heb je bijvoorbeeld een latex allergie? In dat geval is het belangrijk om niet voor een yoga mat van rubber te kiezen. Vind je het belangrijk dat het milieu zoveel mogelijk wordt gespaard? Dan is de kans weer eerder klein dat je zal kiezen voor een PVC mat en ga zo maar door. Bepaal vooraleer een yogamat te bestellen dus altijd eerst voor jezelf aan welke kenmerken deze dient te voldoen.

Een kwalitatieve yoga mat, ook voor beginners

Veel beginners kiezen er voor om zomaar de eerste, de beste yoga mat te bestellen. Dit is een grote fout. Het is immers ook voor de beginner van belang om een yoga mat in huis te halen die past bij jezelf evenals bij het type yoga welke je gaat beoefenen. Er is een belangrijke uitspraak in de yoga-wereld die op eenvoudige, maar doeltreffende wijze duidelijk maakt hoe belangrijk een goede yogamat voor elke beoefenaar wel niet is, namelijk "geen mat is te goed voor een beginner en geen enkele mat is goed genoeg voor een yoga leraar". Met deze uitspraak in het achterhoofd zal je ongetwijfeld de nodige aandacht willen besteden aan de verschillende soorten yogamatten die er op de website van Yogamat-online te vinden zijn.

De afmetingen van een yoga mat

Veel mensen die yoga willen beoefenen stellen zich de vraag over welke afmetingen hun yogamat nu precies dient te beschikken. Er bestaat in tegenstelling tot wat velen denken echter niet zoiets als een vaste regel op dit vlak. Wel is het zo dat standaard yoga matten over een lengte beschikken die kan variëren van 1,73 tot 1,85 meter. Deze lengte is globaal gezien voldoende en zorgt er voor dat mensen met een gemiddelde lengte over afdoende ruimte beschikken. Er zijn evenwel ook yoga matten op de markt terug te vinden die met een lengte tot wel 2,16 meter ook een prima oplossing bieden aan echt lange mensen.

Wat de breedte betreft kan er sprake zijn van een variatie tussen 0,60 en 0,80 meter. Je dient er bij het kopen van een yoga mat wel rekening mee te houden dat deze moet passen bij je lichaam. Indien je budget het toelaat wordt het altijd aangeraden om te kiezen voor een yoga mat die niet alleen een paar centimeter langer, maar ook breder is dan jouw eigen lichaam. Op deze manier wordt altijd het meest optimale comfort gerealiseerd omdat je over extra ruimte beschikt om de oefeningen uit te voeren.