kleur yoga mat

Kies je kleur yogamat gebaseerd op type yoga of chakra’s 

In de yoga spreekt men vaak van chakra’s. Dit zijn plaatsen in je lichaam waarvan men zegt dat zich daar een energiecentrum bevindt. Chakra betekent oorspronkelijk ‘wiel’. Je zou je dus een draaiende kolk van energie kunnen voorstellen op de aangewezen plekken. Traditioneel gezien zijn er per yogaleer een verschillend aantal chakra’s; in onze samenleving gaan we doorgaans uit van zeven chakra’s. In de jaren 60 zijn regenboogkleuren gekoppeld aan deze  chakra’s en zo is het gekomen dat we tegenwoordig voor elk van de zeven chakra’s een specifieke kleur benoemen. 

Eerste chakra: Muladhara of wortelchakra/stuitchakra 

Het eerste chakra staat aan de basis van ons lichaam en is in contact met de aarde. Dit chakra is gekoppeld aan de kleur rood en staat voor stabiliteit en contact met de aarde. De kleur rood staat voor stabiliteit, veiligheid en energie vanuit de aarde. Bij het werken aan balans, zowel in jezelf als tijdens het uitvoeren van asana’s, zou een rode yogamat helpend kunnen zijn. Er zijn trouwens ook rode meditatiekussens in ronde vorm en in halve maan vorm verkrijgbaar. 

Tweede chakra: Swadhistana of sacraal chakra 

Het volgende chakra bevindt zich net onder de navel en is gekoppeld aan de kleur oranje. Dit chakra staat voor beweging, emoties, seksualiteit, creativiteit en expressie. Daarnaast wordt dit chakra geassocieerd met water, en het stromen van energie als water. Als yoga voor jou een manier is om innerlijke ruimte te maken voor het laten stromen van verschillende soorten emoties, dan is een oranje yogamat goed aan jou besteed.  

Derde chakra: Manipura of navel chakra 

Het derde chakra wordt gekoppeld aan de kleur geel en staat voor positieve energie, zelfwaardering, kracht, intelligentie en goed zorgen voor jezelf. Ook blijheid en licht worden gekoppeld aan dit chakra. Een evenwichtig derde chakra wordt geassocieerd met goed zijn voor jezelf en anderen. Is dit een punt waaraan je wilt werken? Dan is een gele yogamat een aanrader! 

Vierde chakra: Anahata of hart chakra 

In de hartstreek bevindt zich het vierde chakra dat bekendstaat als het hart chakra. Dit chakra is gekoppeld aan de kleur groen en staat voor verbintenis, liefde en compassie. Het groene chakra is ook de verbintenis tussen de onderste drie en de bovenste drie chakra’s in ons lichaam. Een groen oogkussentje kan je helpen verbintenis met de aarde te bereiken, met anderen en met jezelf.  

Vijfde chakra: Vishuddhi of keel chakra 

In het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd bevindt zich het vijfde chakra. Omdat deze in de buurt zit van de schildklier, speelt stofwisseling een grote rol bij dit chakra. Aan het keelchakra is de kleur blauw gekoppeld. Het gaat hier om (zelf)expressie, waarheid, reiniging, communicatie en wijsheid. Blauwe yogamatten zijn uitermate populair, ook om de praktische reden dat blauw een rustige kleur is en er niet snel vlekken op te zien zijn.  

Zesde chakra: Ajna of voorhoofdchakra 

Bijgenaamd het ‘derde oog’ is dit chakra te vinden bij het voorhoofd, tussen en boven de ogen en wenkbrauwen. Dit chakra is gekoppeld aan de kleur indigo (diep blauw) of paars en staat voor intuïtie, innerlijke wijsheid, bewustzijn en inzicht. Ook een paarse yogamat is erg populair onder yogi.  

Zevende chakra: Sahasrara of kruin chakra 

Het laatste chakra uit deze rij bevindt zich bij je kruin, boven op je hoofd. De kleur die hieraan is gekoppeld varieert tussen wit en violet. Dit chakra zorgt voor een optimale stroming van energie door je lichaam en staat voor spiritualiteit, verlichting, verbinding tussen jou en alles in en om je heen. Het kan soms lastig zijn om een yogamat te vinden die past bij dit chakra, vooral omdat de energie van violet/wit niet te vangen is in één kleur. Om toch enigszins in de buurt te komen kan je kiezen voor een witte yogamat. Zo zijn er bijvoorbeeld handgeweven katoenen yogamatten die van pas komen bij verschillende yogavormen.  

Diverse kleuren yogamatten voor jouw type yoga!

In onze webshop vind je diverse type kleuren yogamatten voor verschillende chakra’s. Bestel nu snel jouw yogamat in je favoriete kleur. Heb je vragen over een specifiek mat, neem dan contact op met onze specialisten.

Bekijk ook eens onze overige pagina's:

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard